Terug naar het nieuwsoverzicht

Brief van de minister aan alle eindexamenleerlingen

Vorige maand ontvingen alle eindexamenscholieren havo/vwo een brief van dr. Jet Bussemaker de minister van Onderwijs. In de brief vraagt de minister aandacht voor de aankomende veranderingen met betrekking tot studiefinanciering. Daarnaast wijst zij studiekiezers erop om zich voor 1 mei 2015 aan te melden bij studielink voor een opleiding. Let op: voor sommige studies gelden extra toelatingseisen en kan het zijn dat de deadline voor inschrijving veel eerder ligt. Voor Geneeskunde is dat bijvoorbeeld al op 15 januari.

Als je je niet voor 1 mei bij studielink hebt ingeschreven dan zou een opleiding je kunnen weigeren. Je hebt dan recht op een studiecheck om er achter te komen of de opleiding goed bij je past. Het kan ook zijn dat je vanuit de opleiding verplicht bent om deel te nemen aan een studiekeuzecheck.

Oriënteer je goed
De minister wijst in de brief verder op het belang van het maken van een goede studiekeuze. Zij stelt: oriënteer je goed. Spreek met je decaan, mentor of begeleider en verdiep je in wat het hoger onderwijs jou te bieden heeft. Bezoek open dagen, ga proefstuderen, stel vragen en bekijk de websites van de hogescholen en universiteiten.

Risicoprofiel
In aanvulling daarop raden wij alle studiekiezers aan de Qompas StudieKeuzetest te maken. Als je de test gemaakt hebt krijg je te zien welk 'risicoprofiel' iedere mogelijke studie voor jou heeft. Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de studenten stopt met een studie waarvan Qompas die van tevoren afraadde (risicoprofiel 6) en dat dit aanzienlijk lager is voor studies voorzien van een laag risicoprofiel. Het is dus verstandig om extra kritisch te zijn als je een studie wilt kiezen met een volgens Qompas hoog risicoprofiel. Probeer er achter te komen waarom dat zo is en praat daar dan over met je decaan, mentor of begeleider.

Qompas tests
Op Qompas staan vier verschillende tests. Naast de studiekeuzetest kan ook de Beroepentest en de Competentietest nuttige informatie opleveren. Kijk daarbij niet alleen naar de eerste uitkomsten maar bekijk tenminste de twintig best scorende studies en beroepen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans heel erg groot is dat zich in de top-20 inderdaad de best passende studie voor jou genoemd staat.

Voor uitgebreide informatie kijk op http://studiekeuze.qompas.nl/info/toelating/aanmelden.

De brief van de minister kun je hier terugvinden.

afbeelding bericht

Overig nieuws