Terug naar het nieuwsoverzicht

Eindexamens: hoe bereid jij je voor?

 

Zit jij in je examenjaar en ben je nerveus voor je eindexamen? Heb je moeite met een bepaald vak? Geen zorgen, de examentrainingen komen er weer aan! Met deze cursussen kun jij je optimaal voorbereiden op je eindexamen.

Verschillende universiteiten en instituten bieden examentrainingen aan. Het doel hiervan is om leerlingen maximaal voor te bereiden op hun eindexamen in een bepaald vak. Je kunt voor bijna elk middelbaar schoolvak een examentraining volgen. De cursussen duren over het algemeen twee à drie dagen en in die tijd wordt alle stof van een bepaald vak herhaald. Je leert wat je zwakke punten zijn en hoe je deze aanpakt, je kunt vragen stellen en leert hoe je je tijd efficiënt in kunt delen. Ook doe je handige trucs en ezelsbruggetjes op.

Daarnaast krijg je tijdens de examencursussen ook tips en tricks om je eindexamenperiode door te komen. Wat kun je het beste doen om je volledig voor te bereiden op de drukte en stress van je eindexamenperiode? Praat bijvoorbeeld eens met je leraar: waar vindt hij of zij dat je op moet focussen? Werp ook eens een blik op je examen syllabus voordat je je hele boek uit je hoofd leert. Hier haal je vaak informatie uit over wat wel en niet belangrijk is aan de stof die je moet leren. Ook baart oefening kunst. Probeer de examens van vorig jaar eens te maken. Zelfs met goede kennis kun je namelijk een slecht examen maken als je niet in staat bent de kennis goed toe te passen. Door recente examens te maken kun je je hier goed op voorbereiden. Nog beter: ga er drie uur in stilte voor zitten en wen alvast aan de examensfeer.

Wat doe je tijdens het examen? Neem alles mee wat je mee mag nemen, van woordenboek tot Binas. Maak tijdens het examen een tijdsplanning: hoeveel punten kun je in totaal halen? Hoeveel minuten heb je per vraag? Wees niet bang om een vraag over te slaan: je kunt beter scoren op vragen waar je goed in bent en daarna met de uitdagende vragen aan de slag. Een goed antwoord is een volzin met een conclusie. Zorg ook dat je een goede nachtrust achter de rug hebt voordat je aan je examen begint: je hersenen werken beter wanneer je goed hebt geslapen dan wanneer je tot diep in de nacht hebt gestudeerd. In veel examens draait het namelijk om toepassing van kennis en daar moet je kritisch over na kunnen denken. Veel leerlingen drinken energiedrankjes tijdens de examens. Dit is niet altijd goed: ze kunnen je namelijk na een energiepiek juist een enorme energiedip geven en dat is niet handig wanneer je drie uur lang moet zitten. Bewaar ze dus in ieder geval tot het laatste half uur!

Ben jij geïnteresseerd in het volgen van een examentraining? Er zijn nogal wat universiteiten en particuliere instituten die de trainingen aanbieden. Zo kun je ze bijvoorbeeld bij de Universiteit Leiden volgen maar ook bij Erasmus, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen.

Let op: de cursussen raken redelijk snel vol dus wacht niet te lang met je inschrijving!

afbeelding bericht

Overig nieuws