Terug naar het nieuwsoverzicht

Inschrijvingsdatum voor sommige studies nadert. Wees dus op tijd!


Misschien heb jij al een studie gekozen? Of ben je nog op zoek? Let dan goed op, want de eerste inschrijvingsdata voor bepaalde studies komen al in zicht: 15 januari 2016. Bijvoorbeeld voor sommige zogeheten lotingstudies. Dat zijn opleidingen of instellingen waarvoor meer aanmeldingen dan plaatsen zijn. Je kunt daar pas terecht na loting of decentrale selectie.

Als je eindcijfer een acht of hoger is hoef je niet te loten, dan word je automatisch geplaatst. Hoe hoger je cijfers hoe groter de kans dat je wordt ingeloot. Het hangt ook af van het aantal opleidingsplaatsen en aanmeldingen.

Bij decentrale selectie mogen onderwijsinstellingen of opleidingen voor bepaalde studies een deel van de studenten zelf kiezen. Zij doen dit op grond van verschillende door hen zelf bepaalde criteria. Die hebben bijvoorbeeld te maken met je vooropleiding, motivatie, specifieke kennis of vaardigheden. Jij moet de opleiding of onderwijsinstelling overtuigen dat ze jou moeten nemen. Vergelijk het maar met een sollicitatie. Hbo’s en universiteiten beginnen daar vaak vroeg in het jaar mee. Daarom zijn de inschrijvingsdata voor deze studies vaak eerder dan bij andere lotingsstudies. Daar moet je je voor 15 mei inschrijven. Maar wil je nog kunnen overstappen omdat je bijvoorbeeld wordt uitgeloot, is het beter om de deadline van 1 mei aan te houden.

Voor de volgende decentraleselectiestudies geldt de uiterste datum van 15 januari 2016: Geneeskunde, Verloskunde, Tandheelkunde, Industrieel Ontwerpen, Klinische Technologie en Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Wacht dus niet te lang! Zeker als je nog een DigiD (een soort digitaal paspoort voor overheidsdiensten) moet aanvragen. Die heb je nodig om je aan te melden bij Studielink. Je mag je per studiejaar maar voor één opleiding met decentrale selectie aanmelden.

Voor kunstonderwijs gelden weer andere regels. Daar meld je je in eerste instantie aan bij de opleiding zelf, dan doe je een toelatingsexamen en pas als je tot de opleiding bent toegelaten, kun je je inschrijven via Studielink. De uiterste aanmelddata zijn ook vaak vroeg in het jaar.

Kortom: bekijk van jouw favoriete studie of er afwijkende inschrijfregels zijn en zorg dat je er op tijd bij bent.

 

afbeelding bericht

Overig nieuws