Terug naar het nieuwsoverzicht

Studeren in het buitenland goed voor je carrière!

Ben jij altijd al nieuwsgierig geweest naar andere landen? Grijp dan je kans en probeer voor, tijdens of na je studie een periode in het buitenland te studeren of te reizen. Jongeren die een poosje in het buitenland hebben gestudeerd, vergroten hun baankans aanzienlijk, zo bleek uit een groot Europees Onderzoek. Vijf jaar na het afstuderen is de werkloosheid in deze groep bijna een kwart lager dan de groep die niet in het buitenland studeerde.

Hoogleraar HRM in de publieke sector, Bram Steijn, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft wel een idee hoe dat komt: “Je doet andere ervaringen op, waardoor je groeit als persoon en je leert een taal. Bovendien laat je aan potentiele werkgevers zien dat je ondernemend bent.” Voor mensen die op een universiteit willen werken, heeft buitenlandervaring beslist een positief effect, denkt Steijn. Internationalisering is daar erg belangrijk. “Studenten met buitenlandervaring laten zien dat zij dat ook belangrijk vinden. Daardoor hebben zij een streepje voor bij bijvoorbeeld het vinden van een aio-plek. Hetzelfde geldt voor grote bedrijven.”

Of lange tijd reizen en/of werken in het buitenland zonder te studeren ook een dergelijk effect heeft kan hij niet zeggen. Misschien heeft het niet meteen gevolgen, maar het helpt je wel in je persoonlijke groei. Zeker als je langere tijd weg bent. En dat kan werkgevers ook over de streep trekken om jou te kiezen.

Om studeren in het buitenland aantrekkelijker te maken, heeft onderwijsminister Jet Bussemaker de regels afgelopen voorjaar verruimd. Jongeren die in het buitenland willen studeren hoeven voortaan geen dubbel collegegeld meer te betalen. Ook kunnen ze geld krijgen uit het zogeheten profileringsfonds van hun hogeschool of universiteit. Dat extra geld werd voorheen alleen gebruikt voor studenten met een ziekte, handicap of andere bijzondere omstandigheden.

afbeelding bericht

Overig nieuws