Terug naar het nieuwsoverzicht

Extra hulp nodig bij je eindexamen?

De eerste stress bij eindexamenkandidaten is misschien al te merken. Over drie maanden is het zo ver. De meesten blokken thuis voor hun examen, maar steeds vaker kiezen scholieren voor een examentraining. Zo ook leerling Bjorn Gerretsen (17) uit Tolbert.

Voor zijn eindexamen havo deed hij vorig jaar een driedaagse examentraining wiskunde B aan de Rijksuniversiteit Groningen. Drie dagen word je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in kleine groepjes ondergedompeld in de examenstof, vertelt hij. “Voor mij heel gunstig, want ik ben een beetje lui.” Je leert de stof ook toepassen. Eerst krijg je uitleg en daarna ga je ermee oefenen. “Mijn school geeft ook examentrainingen, maar in veel minder uur.” Naast het bestuderen van de stof krijg je ook tips over hoe je het beste een examen kan ingaan. “Als je bijvoorbeeld een vraag niet weet, maak dan eerst de vragen die je wel weet. Vul altijd iets in. Misschien krijg je dan toch nog een paar punten. “Ook is het heel dom om ’s nachts door te leren. Beter kun je goed slapen.” Bjorn zit nu in 5-vwo en als hij volgend jaar weer examen doet, overweegt hij opnieuw een training te doen, maar dan voor meerdere vakken. Dat wordt dan wel een dure grap. “Ik wil daar zelf aan meebetalen.”

Overweeg jij ook een examentraining?
Houd er dan rekening mee dat je je vaak al in februari al moet inschrijven. Omdat je werkt in kleine groepen, kan de training van jouw keuze snel vol zitten. Universiteiten en aparte bureaus bieden dergelijke trainingen aan. Je kunt ook een training volgen voor je herexamen. Een examentraining kost doorgaans tussen de 100,- en 350,- euro per vak, naar gelang het aantal dagen. De meeste scholieren doen een training voor één vak, maar meerdere vakken kan ook. Populaire vakken zijn scheikunde, natuurkunde en wiskunde, maar ook min of meer verplichte vakken als economie, wiskunde A of Engels.

Ben jij geïnteresseerd in het volgen van een examentraining? Er zijn nogal wat universiteiten en particuliere instituten die de trainingen aanbieden. Zo kun je ze bijvoorbeeld bij de Rijksuniversiteit Groningen volgen maar ook bij Erasmus, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden.

Let op: de cursussen raken redelijk snel vol dus wacht niet te lang met je inschrijving!

Lees ook:
Eindexamens: hoe bereid jij je voor?
Examenstress: 5 tips van de psycholoog

afbeelding bericht

Overig nieuws