Terug naar het nieuwsoverzicht

Laat je favoriete studie niet wachten!

Als je al weet wat je volgend jaar wilt studeren, wacht dan niet te lang met inschrijven. Het lijkt nog even te duren, maar het is sneller 1 mei dan je denkt. Wil je zeker zijn van een plaats op een hbo of universiteit meld je dan vóór 1 mei 2016 aan via Studielink. Studielink is de officiële website waar iedereen die niet naar een particuliere onderwijsinstelling gaat, zich moet inschrijven voor zijn/haar studie. Niet aanmelden voor 1 mei betekent dat hbo’s of universiteiten je mogen weigeren.

Aanmelding voor 1 mei garandeert dat je nog kunt overstappen naar een andere opleiding of studie. Ook als je bent uitgeloot of afgewezen voor een numerusfixusopleiding. Voor die opleidingen geldt 15 mei vaak als uiterste aanmelddatum. Maar beter is het dus om gewoon de datum van 1 mei aan te houden. Controleer desondanks toch altijd de site van de opleidingen: enkele populaire opleidingen willen dat je je al voor half maart inschrijft. Weer andere opleidingen behandelen aanmeldingen in volgorde van binnenkomst. Nog meer redenen dus om niet tot het laatste moment te wachten.

Door je zo vroeg in het jaar aan te melden, heb je genoeg tijd voor een zogeheten studiekeuzecheck bij de opleiding van jouw keuze. Aan de hand van een online vragenlijst, test, proefcollege of gesprek op de opleiding bekijk je of de studie wel echt bij je past. Als de opleiding je uitnodigt hieraan mee te doen, ben je verplicht dit te doen. Het advies is vrijblijvend. Je kunt dus niet geweigerd worden op grond van een negatieve studiecheck. Onderwijsinstellingen willen dat studenten direct de juiste keuze maken. Dit om later overstappen, studievertraging en teleurstellingen te voorkomen. Als je je na 1 mei inschrijft, heb je kans dat je niet meer mee kan doen met de studiekeuzecheck. Dan bepalen de opleidingen zelf of ze je al dan niet toelaten. Kortom, laat je favoriete studie niet wachten!

LET OP: Inschrijven bij Studielink doe je met je een Digi-D (een digitaal paspoort voor overheidsdiensten). Als je nog geen Digi-D hebt, vraag die dan alvast aan. Een aanvraag kan wel vijf dagen duren.

afbeelding bericht

Overig nieuws