Terug naar het nieuwsoverzicht

Verkorte/versnelde hbo-opleiding: voor praktisch ingestelde vwo'ers


Een vwo’er gaat naar de universiteit en niet naar het hbo. Dat is zonde. Zo wordt er helaas nog vaak gedacht. Maar is het wel jammer? Op steeds meer hogescholen kun je als vwo’er een verkorte/versnelde hbo-studie in drie jaar volgen. Voor veel praktisch ingestelde vwo’ers is dat een uitkomst. Helemaal als zij aansluitend een wo-master kunnen doen.

Als vwo-leerling met een E&M-profiel vond Amelie van Dongen (22) het vanzelfsprekend om economie aan de universiteit te gaan studeren. Alleen was ze nog nooit écht enthousiast van een open dag aan de universiteit teruggekomen. 'Te massaal.' Wel vroeg ze zich af wat ze echt wilde: meer boeken of meer praktijk?Als vwo’er kun je kiezen tussen wo of hbo
Een vriendin wees haar op een versnelde hbo-studie voor vwo’ers: International Real Estate and Facility Management (Engelstalig) aan NHTV Breda. Het praktische van de opleiding sprak haar aan, de sfeer, het directe contact met de docenten, maar ook dat ze het in drie jaar kon doen. Nu is ze derdejaars, bezig met afstuderen en heeft ze geen moment spijt van haar keuze. “Ik hoor meerdere vriendinnen op de universiteit klagen over die taaie stof.”

Toch groeide het aantal vwo’ers dat koos voor een hbo-studie afgelopen jaren niet, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In 2003/2004 ging nog 15 procent van de vwo-gediplomeerden naar een hbo-opleiding. In 2013/2014 was dat 11 procent.  Amelie begrijpt dat wel. “Ik was zelf ook iemand die het zonde vond om met een vwo-diploma naar het hbo te gaan.”

Dominque
Foto: Dominique

Ook tegen pabo-student Dominique Helleman (23), die vwo deed, werd dat gezegd: “Moet jij met je vwo niet naar de universiteit?” Maar Dominique wilde graag naar de pabo. De academische pabo viel af: “Ik wilde juist meer praktijk en niet meer theorie. Toen ik aan de pabo op Hogeschool Inholland Rotterdam begon, kon je nog geen versnelde vwo-route doen. Daarom ben ik met de gewone pabo begonnen. Nu kan dat wel en ik zou dat anders zeker gedaan hebben. In de versnelde vwo-route zit de combinatie die ik zocht: meer praktijk en de theorie die ik nodig heb.” Ook zij heeft geen spijt van haar keuze. De versnelde vwo-route zou haar meer uitdagen, want ze merkt dat ze gemakkelijk leert en daardoor nu meer vrije tijd over houdt. 'Heerlijk.'

Amelie overweegt na haar hbo-studie een wo-master te doen, maar moet daarvoor eerst een premaster volgen. Dat hoeft niet overal. Zo kunnen vwo’ers na hun verkorte hbo-opleiding aan Zuyd Hogeschool meestal direct een wo-master doen aan Universiteit Maastricht. Tijdens hun driejarige hbo-studie moeten ze dan wel een minor doen die voorbereidt op het wo-onderwijs. “Zo kunnen vwo’ers in vier jaar tijd een praktijkgerichte hbo-studie en een wetenschappelijke master doen. Zonder tijdverlies,” aldus communicatieadviseur Natasja Peet.

afbeelding bericht

Overig nieuws