Terug naar het nieuwsoverzicht

Deadline 1 mei in zicht!

Het is bijna 1 mei. Dat is de laatste dag om je in te schrijven voor een studie. Heb je nog geen keuze gemaakt; schrijf je dan toch in. Je kunt dan tot 1 september overstappen naar een andere studie.

Studielink

Inschrijven voor een studie gaat via Studielink. Je hebt er een Digi-D (digitaal paspoort voor overheidsdiensten) voor nodig. Een Digi-D aanvragen duurt ongeveer vijf werkdagen. Houd daar dus ook rekening mee. Als jij je na 1 mei aanmeldt op Studielink mogen opleidingen je weigeren. Inschrijven na 1 mei kan nog wel bij particuliere opleidingen. Dit gaat niet via Studielink.

Numerus fixus

Voor opleidingen waarbij maar een beperkt aantal studenten wordt toegelaten (numerus fixus) geldt een andere inschrijvingsdatum: 15 mei. Maar je moet je toch uiterlijk 1 mei aanmelden bij Studielink als je wilt kunnen overstappen naar een andere studie, bijvoorbeeld omdat je wordt uitgeloot. Houd dus ook voor deze opleidingen gewoon de uiterste datum van 1 mei aan.

Meerdere studies

Je mag je bij Studielink voor maximaal vier studies tegelijk aanmelden. Bijvoorbeeld om een studie achter de hand te hebben als je wordt uitgeloot of niet wordt toegelaten. Van de vier studies mag er maar één lotingsstudie bij zitten.

Studiekeuzecheck

Een inschrijving voor 1 mei garandeert een zogeheten studiekeuzecheck. Daarmee kan jij, maar ook de opleiding, zien of de studie wel bij je past. Je krijgt bijvoorbeeld een gesprek, een uitnodiging om te komen proefstuderen of een digitale vragenlijst. Je bent verplicht mee te doen met een studiekeuzecheck als de opleiding dat vraagt. Opleidingen mogen jou advies geven of het verstandig is aan deze studie te beginnen, maar niet weigeren op grond van de toets of het gesprek.

afbeelding bericht

Overig nieuws