Terug naar het nieuwsoverzicht

Een studie kiezen na 1 mei

De meeste laatstejaars scholieren hebben zich al voor 1 mei ingeschreven bij hun vervolgopleiding. Maar wat als je dat nog niet hebt gedaan? Er zijn gelukkig nog mogelijkheden.

Je kunt altijd proberen je alsnog bij Studielink aan te melden. Je bent dan alleen niet zeker van een plaats. Sommige onderwijsinstellingen zijn heel streng in het hanteren van de grens van 1 mei, andere nemen het wat minder nauw. Je kunt het beste op de afzonderlijke website van de hbo’s en universiteiten kijken wat het beleid is.

Onderwijsinstellingen mogen je weigeren, bijvoorbeeld omdat er te weinig tijd is om een studiekeuzecheck te doen. Nu hebben de opleidingen vanaf mei om te beginnen aan de matchingsactiviteiten. Past de student wel bij de studie en andersom? Aan de hand van bijvoorbeeld gesprekken, proefstudeerdagen en assessments kunnen beide partijen daar achter komen. De inschrijvingsdatum is ook vervroegd naar 1 mei om de uitval onder studenten te verminderen. “Late beslissers vielen vaker uit”, zegt een woordvoerder van de samenwerkende Nederlandse universiteiten VNSU.

Een andere mogelijkheid is om je in te schrijven bij een particuliere opleiding. Dat gaat niet via Studielink, maar bij de opleiding zelf. Zo stapte student Mirjam Laan (22) afgelopen jaar over naar het Rotterdamse EuroCollege. Ze studeerde Media & Entertainment Management aan een reguliere hbo, maar de studie maakte haar niet gelukkig. In het tweede jaar sloeg de twijfel toe. Het besluit om te stoppen nam ze pas aan het einde van het tweede jaar. Wat nu? Inschrijven bij een andere reguliere opleiding ging niet meer. Na een maand werken, nadenken en praten wist ze dat ze verder wilde in de evenementenwereld; in de productiekant waar je veel moet organiseren en plannen. Uiteindelijk vond ze haar studie: International Event Management. “Een groot voordeel voor mij is dat ik de opleiding verkort binnen 2,5 jaar kan afronden.”

 

afbeelding bericht

Overig nieuws