Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoe kom je straks rond als student?

Toen Anouk Gerrits (19) nog op de middelbare school zat, dacht ze dat het studentenleven échte armoede betekende. “Nog maar twee euro op je bankrekening en geen geld meer in je zak om eten te kopen.” Dat bleek in de praktijk mee te vallen, maar ze moest wel leren met geld om te gaan. Ze is nu tweedejaars Franse Taal en Cultuur en ze woont in Utrecht op kamers.

“Als scholier had ik geen vaste uitgaven en kon ik alles wat ik verdiende sparen of uitgeven aan uitgaan en andere leuke dingen voor mezelf,” aldus Anouk. Toen ze op kamers ging wonen, vroeg ze voor de huur van haar studentenkamer een studentenlening aan. Dat was toen 150 euro per maand.

Ze werkte toen ook nog bij een supermarkt waar ze 200 euro per maand verdiende. Ze kreeg een zorgtoeslag van 80 euro en haar ouders betaalden het collegegeld en haar studieboeken. Maar met dat geld kwam ze de eerste maanden niet uit. “Ik wachtte tot de lening binnen was met boodschappen doen, maar dan had ik weer niet genoeg over om de huur van te betalen.” Dus sprak ze aan het einde van de maand steeds haar spaargeld aan. Uiteindelijk besloten haar ouders haar nog een bijdrage van 150 euro per maand te geven voor eten en drinken. Die bijdrage beëindigen haar ouders nu omdat haar zusje gaat studeren. “Ik heb nu een beter betaalde baan, dus is het ook niet meer zo nodig.”

Ze realiseert zich dat ze geluk heeft dat haar ouders kunnen bijspringen. Ze kent wel meer studenten waarbij dit het geval is. Maar er zijn er ook die vanwege de kosten niet op kamers kunnen terwijl ze dat heel graag willen. Anderen lenen maximaal en hebben later een flinke studieschuld. Iemand die maximaal leent -ongeveer 1000 euro per maand, inclusief 165 euro als lening voor collegegeld- heeft na vier jaar studie een studieschuld van ruim 48.000 euro. Je mag er 35 jaar over doen om die af te betalen.

Aankomend studenten kunnen bij DUO een studielening aanvragen. Je kunt per maand bepalen wat je wilt lenen. Anouk is blij dat zij niet maximaal hoeft te lenen. “Een te grote schuld na mijn afstuderen, lijkt me niet fijn.” Het budgetsvoorlichtingsinstituut Nibud geeft op zijn website vele tips om te leren met geld om te gaan, onder andere door het maken van een studentenbegroting. Maar ook tips om geld te besparen.

Bijvoorbeeld:

- Koop je studieboeken tweedehands, leen ze in de bibliotheek of van ouderejaars.

- Sport tegen een laag tarief bij een (studenten-)sportvereniging.

- Maak thuis je lunch, in plaats van een broodje te kopen in de kantine.

- Bekijk waar je studentenkortingen kunt krijgen, bijvoorbeeld in eetcafés of de bioscoop.

- Vraag toeslagen en tegemoetkomingen voor studenten aan.

- Kijk op de site van het Nibud bij de budgettips.

De tip van Anouk: “Maak van te voren, het liefst met je ouders of familie een goed financieel plan. Zorg dat je weet waar je aan toe bent als je aan je studie begint. Ik vond het fijn om wat spaargeld achter de hand te hebben. Begin als het even kan nu al met sparen.”