afbeelding bericht

Jaartje buitenland doet wonderen

Ga jij nog niet studeren aankomend jaar? Heel goed dat je de tijd neemt om goed over je toekomst na te denken. Dat betekent ook dat je tijd hebt om naar het buitenland te gaan, je grenzen te verleggen en te ontdekken wie je bent en wat je echt wilt. Merijn en Maartje pakten hun koffers en reisden naar Costa Rica en San Diego. Kirsten en Britt liepen stage in Zuid-Afrika en Nepal.

meer lezen
afbeelding bericht

Het leven in California ontdekken

Maartje Calis (18) studeerde na haar vwo-examen tijdelijk in San Diego (USA). “Toen ik op het vliegveld mijn familie en vrienden uitzwaaide, voelde ik de adrenaline door mijn lijf gieren. Vanaf nu zou ik – en ik alleen – alles moeten regelen. Ik vond het heel spannend, maar wist ook dat ik het kon. Toen ik na een lange reis eindelijk aankwam op het vliegveld San Diego en de palmbomen zag, begon het echt. Ik werd meteen in het diepe gegooid.”

meer lezen
afbeelding bericht

Back to basic in Nepal

Britt Vergunst (22) woont op kamers in Breda. Ze loopt op dit moment stage in Kathmandu (Nepal) voor haar studie International Tourism Management aan de NHTV. Ze koos ervoor ‘back to basic’ te gaan. Even weg van alles wat ze thuis in het aangeharkte Nederland gewend was.

meer lezen
afbeelding bericht

Nog steeds geen studie gekozen. Wat nu?

Roos Franck (17) zit in haar havo-eindexamenjaar. Ze wil meteen aan een vervolgstudie beginnen, maar wat precies weet ze nog niet. De deadline van 1 mei nadert. Om duidelijker te krijgen wat ze wil, deed ze de studiekeuzetests van Qompas.

meer lezen
afbeelding bericht

Je proeft pas echt de sfeer op een proefstudeerdag

8 JANUARI 2019 - Voordat je een goede studiekeuze maakt, is het handig om een dagje uit te trekken voor proefstuderen. Hoe gaat zo’n dag? Wat kun je verwachten? Eerstejaars International Lifestyle Studies Rona Boezelijn begeleidt scholieren bij een proefstudeerdag. “Ze wilden weten of je makkelijk colleges kunt overslaan.”

meer lezen
afbeelding bericht

Spaans leren in Costa Rica

Merijn Mulder (18) haalde afgelopen jaar zijn vwo-diploma. Hij studeerde vijf maanden Spaans in Costa Rica. “In mijn achterhoofd kriebelde steeds de gedachte dat ik mijn vrienden en familie straks een half jaar niet zou zien. Bij aankomst in het gastgezin voelde ik me direct op mijn gemak, ook al spreek ik geen woord Spaans en zij geen woord Engels. Maar halfbakken gebarentaal is ook communicatie.”

meer lezen
afbeelding bericht

Stage in Zuid-Afrika: ‘Met leuke huisgenoten voel je je sneller thuis.’

Kirsten Tijssen (22) studeert Bedrijfskunde aan Hogeschool Rotterdam. Ze deed haar derdejaars stage bij Rogz in Zuid-Afrika; een productiebedrijf voor honden- en kattenaccessoires. “In Zuid-Afrika kennen ze het begrip hbo niet. Daardoor was in het begin voor hen niet helemaal duidelijk op welk niveau ik taken kon uitvoeren.”

meer lezen
afbeelding bericht

Bereid je voor op je examens of toetsweek met deze studietips

De eindexamens en toetsweken beginnen binnenkort weer. Dat betekent STRESS voor veel scholieren. Kim Tijssen (Qompas-redactie) doet dit jaar eindexamen havo en heeft de beste tips voor je op een rij gezet. Zo kun jij je stressfactor een beetje verlagen.

meer lezen
afbeelding bericht

Van hbo naar universiteit: ‘Ik heb meer vrijheid op de universiteit’

5 FEBRUARI 2019 - Renate Heijmans (23) haalde haar propedeuse aan de hbo-opleiding Verpleegkunde en stapte over naar Psychologie aan de Universiteit Leiden. De manier van studeren aan de universiteit past beter bij haar, maar de stages mist ze wel een beetje. “In Leiden studeren is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

meer lezen
afbeelding bericht

Ons porselein is met aandacht gemaakt

27 DECEMBER 2018 - Suzan Becking deed gymnasium en koos voor de kunstopleiding Product Design aan de HKU. Dat was een flinke stap. Je moet duidelijk je eigen stempel op je werk kunnen drukken, maar ook open staan voor groei. Inmiddels is ze afgestudeerd, heeft ze een succesvol eigen bedrijf en maakt ze porseleinen gebruiksvoorwerpen: “Het is mooi, je kunt het gebruiken én bewaren.”

meer lezen