Terug naar het nieuwsoverzicht

In één dag een vak bijspijkeren met een examentraining

Nu het eindexamen weer in zicht is, kiezen veel scholieren voor een examentraining. Onderwijsinstellingen en speciale bureaus bieden havo- en vwo-cursussen en -trainingen aan om moeilijke eindexamenstof op te halen. Sophia (18) en Romy (17) volgden beiden een training.

Romy (6 vwo, E&M) staat alleen voor economie een 5,3. Dat wilde ze voor de zekerheid ophalen en dus deed ze begin januari een examentraining economie (markten en prijzen) bij Erasmus Education. “Dit is het wiskundige deel van economie: berekeningen, grafieken lezen en maken. De cursus duurde één dag en was opgedeeld in vier blokken van anderhalf uur. Dat vond ik iets te lang. Bij het laatste blok kon ik me niet meer zo goed concentreren. Het voordeel van zo’n cursus is wel dat je veel persoonlijke aandacht krijgt; eerst legt de trainer de stof uit en daarna ga je ermee oefenen. Als je het niet begrijpt kun je direct om uitleg vragen. Ik heb voor economie gekozen omdat we daarvan nu nog steeds nieuwe stof krijgen. Voor een vak als wiskunde zijn we al aan het herhalen. Natuurlijk kan ik het ook aan mijn leraar op school vragen, maar soms is daar te weinig tijd voor.”

Sophia “Het is ook fijn om de uitleg eens van iemand anders te horen”, vindt Sophia (6 vwo, N&T en N&G) uit Haarlem. Zij volgende een eendaagse cursus wiskunde B (differentiëren) en natuurkunde en overweegt ook nog scheikunde. “Ik sta geen onvoldoende, maar ik hang al jaren tegen een zesje aan; vooral in de bovenbouw. Doordat de cursus een dag duurt, word je helemaal ondergedompeld. Ik begrijp de stof nu veel beter. Ik bekijk ook wel eens uitlegfilmpjes op YouTube, maar dan kun je geen vragen stellen. Het voordeel is dat de trainers het vak niet uit een methode benaderen, maar echt vanuit de examens. Zo haal ik meteen stof uit 4-vwo op die ik straks moet kennen. Ze geven ook tips over hoe je vragen beter kunt lezen. Bij natuurkunde staat er vaak een heel verhaal, terwijl je maar een paar dingen nodig hebt. Je moet leren het juiste eruit te pikken.”

Natuurlijk zijn er aan zo’n training kosten verbonden (ongeveer 100 euro voor één dag). De ouders van Romy en Sophia betalen de trainingen. “Meer leerlingen doen het niet dan wel,” weet Romy. Sophia: “Ik werk er hard voor. Daardoor staan mijn ouders erachter.”