Terug naar het nieuwsoverzicht

Studeren in Engeland: ‘Ik heb er een lievelingsstad bijgekregen’


Charlotte Schapendonk (18 jaar) deed vorig jaar vwo-eindexamen en besloot haar driejarige bachelor Filosofie in Sheffield (Engeland) te doen. Hoe maakte zij haar keuze en wat vond ze spannend?

Als je na school de mogelijkheid hebt om overal naartoe te gaan, waarom zou je dan in hetzelfde land blijven? Ik houd veel van mijn stad Nijmegen, toch wilde ik daar niet blijven om te studeren. Ik wilde naar een van de landen in het Verenigd Koninkrijk, omdat de taal mij lag, de studies van hoog niveau zijn en ik altijd genoot van mijn vakanties daar.

Eerst dacht ik aan Schotland, omdat het financieel makkelijker was. Internationale studenten betalen daar minder dan in Engeland en zo zou ik minder geld hoeven lenen voor mijn studie. Op de open dagen kwam ik erachter dat de sfeer niet goed voelde. Ik twijfelde enorm. Ik bezocht nog meer open dagen. Ook in Engeland. Uiteindelijk voelde Sheffield het beste, qua sfeer, studenten en studie. Mijn ouders gaven aan dat als ik het echt graag wilde, zij mij financieel zouden steunen.

Een Duitse student die ik sprak vlak voor mijn vertrek zei dat ze de eerste maand iedere dag huilend wakker werd. Zulke horrorverhalen hielpen niet echt. Maar gelukkig bleek dat voor mij niet zo te zijn. De eerste dag hielp een van mijn flatgenootjes, ook haar eerste dag, mij meteen met het sjouwen van dozen. Die dag leerde ik iedereen in mijn flat kennen en merkte dat anderen net zo nerveus waren als ik. Het klikte meteen en we zijn dat weekend met zijn allen de stad in gegaan. Het ligt heel erg aan je eigen instelling. Als je open staat voor nieuwe dingen gaat alles veel makkelijker.

Sommige studenten in Nederland gaan ieder weekend naar huis om familie te zien. Ik kan dat niet. Natuurlijk mis ik mijn stad soms ook, maar niet op een manier dat ik wil terugverhuizen. Sheffield is namelijk ook mijn stad geworden. Dus is het éxtra fijn als ik tijdens vakanties naar huis ga om alles en iedereen weer te zien: in plaats van iets thuis te verliezen, heb ik er juist meer bijgekregen en dat voelt ontzettend goed.”

Meer lezen over Charlotte? Lees ook haar blog in QM!

Wil jij ook naar het buitenland na je eindexamen? Hoe pak je dat aan?
Als je nog niet goed weet wat je wilt, reizen, werken, studeren of alleen een taal leren, kun je organisaties benaderen die je daarover kunnen adviseren. Bijvoorbeeld: Travel Active, WilWeg, Kilroy, Go-Europe, ESL-Taalreizen of Education First.

Je kunt er net blogster Charlotte voor kiezen een hele bachelor in het buitenland te doen. Als je dat wilt, is het belangrijk om van te voren een aantal dingen goed uit te zoeken. Bijvoorbeeld wat de kosten zijn van studeren en huisvesting in het buitenland. In sommige landen zijn studie- en woonkosten bijvoorbeeld veel duurder dan in Nederland. Ook is het belangrijk om je af te vragen of jouw studie ook in Nederland als volwaardige studie wordt erkend, zeker als je later nog een aansluitende master in Nederland wil doen. Meestal kun je gewoon studiefinanciering aanvragen in Nederland, mits je dat natuurlijk niet in het buitenland krijgt. Eén jaar in het buitenland studeren of een stage tijdens je studie kan natuurlijk ook.