Terug naar het overzicht

Een versnelde hbo-opleiding voor vwo’ers

Na je vwo-examen een versnelde hbo-opleiding van drie jaar doen? Veel praktisch ingestelde vwo’ers doen het. De voordelen: na drie jaar heb je je hbo-bachelor, waarna je een aansluitende universitaire master kunt volgen (soms pas na een premaster). Lees waarom studenten Frank  (18) en Martijn (21) kozen voor een versnelde hbo-opleiding.

Praktisch en creatief

Zolang Martijn Ciere zich kan herinneren houdt hij van alles wat op wielen rijdt. Over zijn vwo deed hij zeven jaar; echt motiverend was dat niet. Daarom is hij blij dat hij nu eindelijk een studie heeft gevonden die hem helemaal ligt. Na zijn vwo koos hij eerst voor Integrale Veiligheid, maar daar stopte hij al snel mee omdat hij de hbo-studie te theoretisch en te beleidsmatig vond. Tijdens een meeloopdag hoorde hij dat hij als vwo’er in aanmerking kwam voor een versnelde opleiding. Nu is hij tweedejaars hbo-Built Environment (Mobiliteit) bij BUAS in Breda. “Deze opleiding is praktisch en creatief; we begonnen direct met tekenen en ontwerpen. En de kennis die we opdoen, passen we direct in de praktijk toe. Natuurlijk heb ik vaak genoeg gehoord dat ik als vwo’er naar de universiteit ‘moet’ gaan. Maar ik wil niet alleen met mijn neus in de boeken zitten. Zelfstudie is niet mijn sterkste kant. Al denk ik steeds vaker aan een wo-master na mijn bachelor, nu deze studie mij zo bevalt. Ik zie hoe leuk studeren kan zijn.”

Meer hbo’er dan wo’er

Ook studiegenoot Frank de Winter, heeft het zeer naar zijn zin als tweedejaars Built Environment (Mobiliteit) bij BUAS. Ook hij twijfelde aanvankelijk over een wo- of een hbo-opleiding. “Maar ik ben toch meer een hbo’er dan een wo’er. Ik zie graag snel resultaat en ben praktisch ingesteld. Vandaag heeft hij bijvoorbeeld met een groepje studenten een presentatie gegeven aan de gemeente Tilburg over de inrichting van een bepaald gebied. “Dit was een bestaande casus, waarin wij ons hebben verdiept. De gemeente heeft hier echt iets aan.” Voor hem speelde ook mee dat de specialisatie Mobiliteit niet in deze vorm op de universiteit wordt aangeboden. Frank en Martijn hebben beiden voor de versnelde opleiding hun eerste jaar van de studie overgeslagen en zijn direct aan het tweede jaar begonnen. Hun tweede jaar geldt als propedeusejaar. Beiden ervaren geen problemen. Frank: “We pikken het gewoon snel op. En als ik iets niet weet, vraag ik het aan een klasgenoot.”