Terug naar het nieuwsoverzicht

Het is bijna 1 mei: de uiterste inschrijfdatum!

1 mei is de laatste dag waarop jij je kunt inschrijven voor een studie. Heb je nog geen keuze gemaakt; schrijf je dan toch in. Je kunt dan tot 1 september overstappen naar een andere studie. Let ook op de volgende tips:

  1. Vraag nog snel een Digi-D aan

Inschrijven voor een studie gaat via Studielink. Je hebt er een Digi-D (digitaal paspoort voor overheidsdiensten) voor nodig. Een Digi-D aanvragen duurt ongeveer vijf werkdagen. Houd daar dus ook rekening mee. Als jij je na 1 mei aanmeldt op Studielink mogen opleidingen je weigeren. Inschrijven na 1 mei kan nog wel bij particuliere opleidingen. Dit gaat niet via Studielink.

  1. Werk mee aan de studiekeuzecheck

Een inschrijving voor 1 mei garandeert een zogeheten studiekeuzecheck. Daarmee kan jij, maar ook de opleiding, zien of de studie wel bij je past. Je krijgt bijvoorbeeld een gesprek, een uitnodiging om te komen proefstuderen of een digitale vragenlijst. Je bent verplicht mee te doen met een studiekeuzecheck als de opleiding dat vraagt. Opleidingen mogen jou advies geven of het verstandig is aan deze studie te beginnen, maar niet weigeren op grond van de toets of het gesprek.

  1. Opleidingen selecteren studenten voortaan zelf in plaats van te loten  

Het loten voor populaire studies bestaat sinds dit jaar niet meer. Voor komend studiejaar selecteren opleidingen hun studenten zelf. Daarom hebben opleidingen waarbij maar een beperkt aantal studenten wordt toegelaten (numerus fixus) vanaf dit jaar een andere inschrijvingsdatum: die was op 15 januari. Je mocht je voor twee numerusfixus-opleidingen aanmelden, behalve voor Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde.

  1. Accepteer je toelating binnen twee weken of kies vóór 1 mei een nieuwe studie

Opleidingen hebben de afgelopen periode gebruikt om studenten te selecteren. Op 15 april is via Studielink bekend gemaakt of jij geselecteerd bent. Als dat zo is, heb je via Studielink een bewijs van toelating gekregen. Dit bewijs moet je binnen twee weken accepteren, anders vervalt het. Ben je voor beide opleidingen geaccepteerd, maak dan een keuze binnen twee weken. Ben je niet uitgekozen, dan heb jij ook tot 1 mei de tijd om je voor een nieuwe studie aan te melden.