Terug naar het overzicht

Zoek uit wat je baankans en salaris is na je studie

Bij het maken van een studiekeuze bedenk je of je de studie leuk vindt en hoe goed je bent in de vakken die terugkomen in je studie. Ook kijk je of een beroep iets voor jou is. En niet onbelangrijk: is er genoeg werk in de branche en wat ga je verdienen? Lees hier hoe je erachter komt wat je baankans en je startsalaris is.

Kijk niet alleen op websites van opleidingen

Op sites van opleidingen vind je soms informatie over de baankans en wat je mogelijk gaat verdienen. Helaas kun je daar niet altijd helemaal vanuit gaan. Vaak zijn het brutobedragen bij een fulltime baan én gebaseerd op landelijke gemiddelden. Het zegt dus niet altijd iets over wat jij als pas afgestudeerde na je studie gaat verdienen. Je kunt natuurlijk altijd een studievoorlichter van de opleiding benaderen, maar ga niet alleen uit van dat antwoord.

Spreek ouderejaars studenten aan

Misschien ken in je omgeving iemand die hetzelfde heeft gestudeerd of hetzelfde beroep uitoefent. Vraag hem/haar iets over arbeidskansen en het salaris van pas afgestudeerden. Soms zijn er ook studieverenigingen die je kunt bellen. Zij kennen vast en zeker pas afgestudeerden, die de arbeidsmarkt kennen. Probeer op open dagen, meeloopdagen of proefstudeerdagen ouderejaars te spreken. Omdat zij bijna klaar zijn, weten zij vaak meer over de arbeidskansen en het salaris.

Zoek naar vacatures

Als je wilt weten of er genoeg banen zijn in jouw vakgebied, google dan een paar beroepen in combinatie met het woord vacature. Komt jouw beroep vaak tevoorschijn, dan is dat een goed teken. Dan is er dus veel vraag naar. Let ook op de vereiste werkervaring. Zijn er voor starters ook vacatures te vinden? Soms worden in vacatures ook al salarissen of schalen genoemd.

Bedrijven bellen, stages en bijbaantjes

Bel eens een bedrijf in het door jouw gewenste werkveld (bijvoorbeeld naar aanleiding van een vacature). Het hangt er een beetje vanaf wie je aan de lijn krijgt, maar als je eerlijk vertelt wat je wilt weten, krijg je misschien uit eerste hand informatie over het werkveld. Misschien heb je wel zo’n leuk gesprek dat je er later nog iets aan hebt. Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt ook verbeteren door stages, vrijwilligerswerk of bijbaantjes in het werkveld. Je doet werkervaring op en bouwt tegelijkertijd een netwerk op.

Succes!