Terug naar het nieuwsoverzicht

Kijk ook naar totaal andere studies

Sharon Jonker (22) zit in haar laatste jaar Media, Informatie en Communicatie aan hogeschool Saxion Enschede. Ze loopt nu stage bij Qompas en doet onderzoek naar social media. Maakte zij als vwo’er een juiste studiekeuze en hoe kijkt ze daar nu op terug?

“Een eigen blog over mode en lifestyle had ik van mijn dertiende tot mijn achttiende. Zelf maakte ik de teksten, foto’s en deed ik de opmaak. Ik had ongeveer 3000 volgers en advertentie-inkomsten. Na mijn vwo wilde ik eigenlijk maar één ding: hiermee doorgaan en er nog beter in worden. Ik heb ook gekeken naar universitaire studies, maar die vond ik te theoretisch. Ik was altijd creatief en praktisch bezig. Niemand in mijn omgeving vond het raar dat ik voor een hbo koos in plaats van voor de universiteit.

Tweede studie

Achteraf vind ik het wel jammer dat ik niet echt de diepte in ben gegaan. Ik vond deze studie superleuk en ik heb veel geleerd, maar het is wel een vrij brede en algemene studie. Ik overweeg nu om volgend jaar een tweede studie te gaan doen en me inhoudelijk te verdiepen. Psychologie lijkt me heel leuk. Maar eerst wil ik mijn stage afronden.

Stage lopen

Als je studeert, zoek je zelf je stageplaats. Dat is soms best lastig omdat de meeste bedrijven graag willen dat je fulltime meewerkt en er niet altijd ruimte is om onderzoek te doen. Dat is voor de opleiding wel verplicht. Als je bepaalde bedrijven leuk vindt, is het handig om open sollicitaties te sturen. Ik vind stagelopen erg leuk omdat je alles wat je hebt geleerd toepast in de praktijk. Voor Qompas ga ik onderzoek doen naar hoe Qompas social media het beste kan gebruiken.

Veranderende interesses

Mijn tip is om ook te kijken naar studies die totaal anders zijn dan wat je in je hoofd hebt. Later kunnen je interesses misschien veranderen. En misschien kom je na je uitgebreide zoektocht toch gewoon uit bij de studie van je eerste keuze. Dat is dan ook prima.”