Terug naar het nieuwsoverzicht

Ons porselein is met aandacht gemaakt


Suzan Becking deed gymnasium en koos voor de kunstopleiding Product Design aan de HKU. Dat was een flinke stap. Je moet duidelijk je eigen stempel op je werk kunnen drukken, maar ook open staan voor groei. Inmiddels is ze afgestudeerd, heeft ze een succesvol eigen bedrijf en maakt ze porseleinen gebruiksvoorwerpen: “Het is mooi, je kunt het gebruiken én bewaren.”

Suzan Becking: ‘Tijdens het toelatingsgesprek voelde ik me op mijn gemak’.

“Bij een kunstacademie dacht ik vroeger altijd aan klassieke schilder- en beeldhouwkunst. Dat wilde ik echt niet. Dan maar Engels studeren, dacht ik. Tot mijn docent CKV vertelde dat je op de kunstacademie ook richtingen als grafisch ontwerpen, mode en producten ontwerpen kon kiezen. Dat veranderde de zaak.”

Porselein

“Op de middelbare school heb ik altijd hard moeten werken. Ik wilde mijn brein nu eens op een andere manier gebruiken: onderzoeken wat op dit creatieve vlak bij mij paste. Ik koos uiteindelijk voor de specialisatie Product Design en heb mij gespecialiseerd in porselein. Dat past helemaal bij mij.”

Suzanne Becking maakt porselein
Foto: Wubbo Siegers


Toelatingsgesprek

“Tijdens het toelatingsgesprek voelde ik me op mijn gemak. Ik had dat gesprek met twee docenten en een student. Een van de vragen was wat ik buiten op straat aan mijn omgeving zou willen veranderen. Best wel breed en vaag natuurlijk. Ik zei dat ik wel van graffiti houd en dat ik wel wat meer kleur zou willen. Laat maar zien wat iedereen te vertellen heeft. Dat vonden ze blijkbaar een leuk antwoord. Ze zoeken ze mensen die nog niet vastgeroest zijn, maar ook weer niet te kneedbaar zijn. Je moet wel duidelijk je eigen stempel op je werk kunnen drukken, maar ook open staan voor groei.”

Van gymnasium naar hbo

“Soms merkte ik wel dat ik op het gebied van kennis niet genoeg werd geprikkeld op de kunstacademie. Na het gymnasium ben ik naar het hbo gegaan. Ik zocht zelf verdieping door extra dingen te lezen of een extra stage te doen. Er was op de opleiding genoeg ruimte om die behoefte te vervullen.”  

Meteen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

“In mijn laatste jaar begon ik na te denken over wat ik hierna wilde. Ik werd gewaarschuwd voor het zwarte gat. In mijn tijd was er op de opleiding weinig aandacht voor een eigen bedrijf beginnen, op een lezing van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst na.”

Voorbeeld en inspiratiebron

“Ik ben zelf niet in het zwart gat gevallen. Ik wist wat ik wilde en ik heb me meteen na mijn afstuderen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven met mijn bedrijf. Ook had ik een voorbeeld en inspiratiebron op de opleiding: namelijk een docent die ook gebruiksvoorwerpen maakt van porselein. Wij hadden meteen een klik. Aan hem heb ik veel, nu nog steeds. We zijn collega’s in het vak.”

Compagnon

“Ik huurde een werkplaats/atelier en schafte keramiekovens en andere apparatuur aan. Ik zit daar nog steeds en werk inmiddels samen met een compagnon. We maken eigen werk, voeren opdrachten van andere ontwerpers uit en geven workshops en trainingen voor iedereen die dat wil. In de winter is het superdruk en in de zomermaanden rustig. Dat blijft lastig en zal nooit wennen waarschijnlijk.”

Met aandacht gemaakt

“Ik hoop dat we groeien komende tijd, dat we verhuizen naar een iets commerciëlere ruimte met een winkel. Het mooie van ons werk is dat het met aandacht is gemaakt, dat je het kunt gebruiken en het kunt bewaren. Daarnaast is het ook nog eens mooi.”

 

Ook interessant: 

Creativiteit en kunst combineren met zakelijkheid