Terug naar het nieuwsoverzicht

Je proeft pas echt de sfeer op een proefstudeerdag

Rona

Voordat je een goede studiekeuze maakt, is het handig om een dagje uit te trekken voor proefstuderen. Hoe gaat zo’n dag? Wat kun je verwachten? Eerstejaars International Lifestyle Studies Rona Boezelijn begeleidt scholieren bij een proefstudeerdag. “Ze wilden weten of je makkelijk colleges kunt overslaan.”  

“Scholieren stellen tijdens het proefstuderen vaak vragen waarop zij bij de open dag geen antwoord hebben gekregen. Bijvoorbeeld naar mogelijkheden voor stages, minors of studeren in het buitenland. Maar ook over de stad; of er iets te beleven valt. Grappig is dat scholieren ons ook vaak persoonlijke vragen stellen. Hoe wij de studie vinden, of je streng wordt gecontroleerd op je huiswerk en of je makkelijk lessen of colleges kunt overslaan. Wij zijn als begeleiders van de proefstudeerdag natuurlijk ook gewoon leeftijdsgenoten. Daar voel je je eerder bij op je gemak dan bij docenten.”

Colleges of lessen volgen

“Zelf heb ik alles gedaan: open dagen, meeloopdagen en proefstuderen. Een open dag is meestal op een dag of tijdstip dat er weinig tot geen studenten aanwezig zijn. Dat is lekker rustig en je kunt op je gemak rondlopen en in lokalen kijken. Maar je proeft pas echt de sfeer als je op een gewone studiedag komt, waarbij studenten les of college hebben en door de gangen lopen. Je volgt op zo’n dag ook echte lessen of colleges.”

Praat vooral met studenten

“Ik vond het persoonlijk vooral fijn om met studenten te praten. Docenten geven vaak een nogal perfect beeld van hun school of universiteit. Logisch natuurlijk, zij proberen hun opleiding te ‘verkopen’ en hebben er belang bij dat zoveel mogelijk potentiële studenten zich aanmelden. Toen ik bijvoorbeeld een jaar geleden op een proefstudeerdag Communicatie kwam, vertelden docenten dat de studie vooral bestond uit praktijkopdrachten, maar eerstejaars vertelden even later dat je juist veel moet studeren met slechts af en toe een praktijkopdracht. Daarom is het zo belangrijk om met studenten te praten. Over een tijdje sta jij in hun schoenen. Zij weten als geen ander hoe het is op de opleiding en hoe alles in elkaar steekt.”

Proefstuderen

Creatief denken 

“Tijdens mijn proefstudeerdag kregen wij korte lessen en daarna moesten wij met die informatie een mini-project in elkaar zetten. Zo zit de studie ook in elkaar, weet ik nu. Dat vind ik dus wel goed. Op de proefstudeerdag die ik begeleidde, maakten scholieren precies zo’n zelfde opdracht als ik destijds. In het begin waren ze heel terughoudend, maar naarmate de dag vorderde, werden ze steeds losser en werkten beter samen. Creatief denken vonden zij over het algemeen het lastigst. “Opeens zomaar met honderd ideeën komen, hoe begin je dan?” Creatieve personen kregen er plezier in, zag ik. Ook was duidelijk dat bepaalde studenten het helemaal niks vonden en erbij zaten met een blik van: ‘wat doe ik hier?’”

Tip van Rona

Mijn tip is dus: ga vooral veel verschillende proefstudeerdagen en meeloopdagen volgen want zo kom je er écht achter wat je leuk vindt. De kans dat je later moet stoppen met je studie wordt zo kleiner.”

 

Bekijk hier welke proefstudeerdagen, meeloopdagen, experience days of verdiepingsdagen je binnenkort kunt volgen.

Linkedin Volg Qompas StudieKeuze ook op Instagram en blijf op de hoogte van actuele open dagen en proefstudeerdagen.