Terug naar het overzicht

Spaans leren in Costa Rica


Na het behalen van zijn vwo-diploma ging Merijn Mulder in zijn tussenjaar vijf maanden naar Costa Rica om Spaans te leren. “In mijn achterhoofd kriebelde steeds de gedachte dat ik mijn vrienden en familie straks een half jaar niet zou zien. Bij aankomst in het gastgezin voelde ik me direct op mijn gemak, ook al spreek ik geen woord Spaans en zij geen woord Engels. Maar halfbakken gebarentaal is ook communicatie.” 

Verder dan het oude vertrouwde Europa
‘‘Flashback naar het begin van zes vwo: ik wil een tussenjaar nemen maar heb nog geen idee hoe ik dat ga invullen. Studeren wil ik nog niet, maar wel iets nieuws leren waar ik later iets aan heb. Reizen! Maar niet een jaar alleen maar onderweg zijn. Mijn oog valt op een enorm idyllische Instagram-reclame van Education First (EF), een organisatie die taalstudies en -reizen organiseert naar landen over de hele wereld. Ik plan meteen een gesprek in met mijn mentor. Al snel komen we uit op Spaans. Dat is een taal waar ik nog nooit iets mee heb gedaan en de op een na meest gesproken taal in de wereld. De beslissing om naar Costa Rica te gaan en niet naar Madrid of Barcelona kwam puur door mijn reislust. Als ik toch op avontuur ga, kan ik net zo goed een stapje verder dan het oude vertrouwde Europa.”

Datum reis vastgelegd
‘‘In januari volgt een afspraak op het kantoor van EF in Rotterdam. Het is een relaxed gesprek waarin zij mij en mijn vader alles uitleggen. Ik word er heel enthousiast van. Daarna gaat alles vrijwel vanzelf. Via e-mail ronden we  de details over studieduur, woning, vluchten en dergelijke af en een paar weken – en heel veel geld – later staat het begin van mijn reis dan eindelijk in de agenda.”

Twee zwaaiende figuurtjes
“Voordat ik het weet is het al bijna zover: ik heb er enorm veel zin in en erger mijn ouders en vrienden dagelijks met verhalen, plannen en ideeën. In mijn achterhoofd kriebelt toch wel de gedachte dat ik hen straks bijna een half jaar niet ga zien! Ik koop wat laatste spullen, neem een voor een afscheid en pak mijn tas in. Daar sta ik ineens op Schiphol met mijn rugzak en mijn koffer, mijn ouders als twee zwaaiende figuurtjes in de verte. Ik kan aan niets anders denken dan aan hoeveel zin ik heb in mijn avontuur.”

Meteen twee Nederlandse vrienden
''Ik vlieg met twee andere studenten eerst naar Miami en vervolgens naar San José. Dat vind ik superfijn omdat ik meteen al twee Nederlandse vrienden heb en bovendien het overstappen en de douane niet allemaal alleen hoef uit te vogelen. Bij aankomst in San José staat de transfer naar Playa Tamarindo, onze thuisbasis voor de komende 5 maanden, al klaar waardoor alles enorm soepel verloopt. Na meer dan 24 uur reizen vind ik dat wel fijn.”

Geweldige gastmoeder
''Iets na middernacht word ik afgezet in het donkere dorpje Santa Rosa waar mijn gastgezin woont. Mijn geweldige gastmoeder Jency staat met een glimlach bij de deur te wachten. Ik voel me direct op mijn gemak, ook al spreek ik geen woord Spaans en zij geen woord Engels. Halfbakken gebarentaal is immers ook communicatie. Ze laat me vlug het huis en mijn kamer zien en gaat daarna snel naar bed. Ze staat elke dag om half zes op om ons ontbijt te maken. Mijn avontuur is begonnen.”

Terug naar het nieuwsoverzicht