Terug naar het overzicht

Stage in Zuid-Afrika: ‘Met leuke huisgenoten voel je je sneller thuis.’


Kirsten Tijssen (22) studeert Bedrijfskunde aan Hogeschool Rotterdam. Ze deed haar derdejaars stage bij Rogz in Zuid-Afrika; een productiebedrijf voor honden- en kattenaccessoires. “In Zuid-Afrika kennen ze het begrip hbo niet. Daardoor was in het begin voor hen niet helemaal duidelijk op welk niveau ik taken kon uitvoeren.”

“Ik kende het bedrijf Rogz al via ons familiebedrijf. Mijn ouders zijn al vaak bij het bedrijf in Kaapstad (Zuid-Afrika) geweest en hadden elke keer enthousiaste verhalen over het land en de mensen. Ik zag meteen een mogelijkheid een reis naar Zuid-Afrika te combineren met een stage.

Honderdduizend vragenlijsten
“Dat ging wat minder makkelijk dan ik dacht. Ik vroeg op school waar het stagebedrijf aan moest voldoen en ging na of het bedrijf een taak had voor vijf maanden. Na overleg mocht ik de rechterhand van de manager worden. Omdat ik langer dan drie maanden wegging, moest ik een visum regelen. Daarnaast zocht ik geschikte huisvesting. Online vond ik 4exchange.nl, die een geschikte plek in Kaapstad voor me regelde. Na honderdduizend vragenlijsten te hebben ingevuld kon ik eindelijk vertrekken!”

Verschil tussen arm en rijk
“Alles was erg wennen in het begin, vooral de huishoudelijke dingen. Ik woonde voor het eerst op mezelf. Ik vond het fijn om mijn eigen boodschappen te doen. Een nadeel was wel dat ik na een lange werkdag zelf nog moest koken. Mijn was deed ik bij een vriendinnetje verderop. Zij had een wasmachine in haar appartement. De cultuurverschillen vielen mij heel erg op. Het verschil tussen arm en rijk is heel goed te zien. Op straat zie je veel bedelaars.”

Geen omzet mislopen
“Ik heb met de Supply Chain Manager samengewerkt. Ik hielp haar vooral met de voorraden. Ik hield bij wat er bij Rogz binnenkwam en wat er in China werd geproduceerd. Ook hield ik de voorraad in Nederland bij. In het algemeen was mijn taak dus om te zorgen dat de voorraad groot genoeg was, zodat we geen omzet misliepen.”

Mijn Engels verbeterd
“Alles wat ik tijdens mijn stage deed, kon ik herleiden naar een vak op school. In Zuid-Afrika kennen ze het begrip hbo alleen niet. Daardoor was in het begin voor hen niet helemaal duidelijk op welk niveau ik taken op me kon nemen. Later kwam dit gelukkig goed. Verder heb ik ook mijn Engels verbeterd. Aan het eind van mijn stage moest ik een verslag schrijven over hoe Rogz het nog beter kan doen. Dit heb ik in het Engels gedaan.”

Doorrazen in Nederland
“Opvallend in de Zuid-Afrikaanse cultuur is dat alles rustig gaat. Bij de kassa in de supermarkt staan soms rijen van een uur. In het begin kon ik hier slecht tegen, maar op een bepaald moment accepteer je het gewoon. Hier in Nederland gaat alles altijd maar door. Als je in Afrika te laat komt is dat niet zo erg. Toen ik terug in Nederland was moest ik echt weer even in een volgende versnelling!” 

’s Avonds niet alleen op pad
“Omdat de afstand van mijn appartement tot mijn stagebedrijf redelijk groot was moest ik alles met Uber doen. Ik moest goed nadenken hoe ik alles zo goedkoop mogelijk kon doen. Na mijn werk meteen boodschappen en naar de sportschool. Niet eerst langs huis, want dat was duurder. In de avonden kon ik niet zomaar alleen over straat, dus ook niet even naar een vriendin verderop. Daarom heb ik voor een paar maanden een auto gehuurd. Zo kon ik me iets vrijer bewegen al was dat wel wat duurder. Dat had ik er wel voor over.”

Tip voor scholieren!
“Ga op zoek naar huisvesting met leuke huisgenoten. De mensen van je stage zijn vaak veel ouder, dus daar trek je na een werkdag minder mee op. Met leuke huisgenoten voel je je sneller thuis.”

Terug naar het nieuwsoverzicht