Terug naar het overzicht

Geslaagd of niet?

Vandaag is het zover. De dag waarop we afgelopen weken, of eigenlijk de afgelopen zes jaar, hebben gewacht. De dag van de opluchting, blijdschap of verdriet. Kim Tijssen vraagt zich vertwijfeld af of het wel goed is gegaan. En zo niet? Wat ga ik dan volgend jaar doen?

“Maar nu is het zover en word ik straks gebeld. Er zitten zeven mensen in de woonkamer, in spanning wachtend op het beslissende telefoontje. Liever had ik hier alleen gezeten, maar mijn moeder heeft het halve slagingsfeestje al uitgenodigd voordat ik überhaupt ben geslaagd. Wat er nu vooral door mijn hoofd gaat: Heb ik die 5,5 gemiddeld wel gehaald of heb ik een herkansing? Er zijn drie scenario’s:

1. Ik slaag  
Wauw! Wat een geluk en wat leuk dat iedereen hier is in mijn woonkamer. Ik pak de champagnefles en kan het bijna niet geloven. Ondanks dat er vier examens goed zijn gegaan en vier uitermate slecht, heb ik het toch gehaald!!! Eerst naar school om mijn cijferlijst op te halen, maar vooral om al mijn vrienden te zien en iedereen te feliciteren die samen met mij geslaagd is. Daarna een BBQ in de tuin met de rest van de vrienden en familie (die gelukkig nog niet bij het belletje aanwezig waren) en aan het einde van de avond uit in Leiden. Volgende week lekker een nachtje weg en vooral genieten van alle vrije tijd de rest van de vakantie.

2. Ik heb een herkansing
Balen. Ook al zat het er wel aan te komen, ben ik toch enorm teleurgesteld. Geen feest, geen BBQ, geen champagne en al helemaal niet uit. Blokken voor mijn herkansing en misschien dit weekend nog een cursus doen in de hoop daar nog wat van op te steken. Het liefst wil ik niet naar school om mijn cijferlijst op te halen. Natuurlijk ben ik blij voor al mijn vrienden die het wel hebben gehaald, maar op dit moment hoef ik even niemand te zien. Lekker sushi bestellen en binnen blijven. Wat baal ik dat ik volgende week nu niet een nachtje weg kan. En het ergste nog, de spanning is terug, maar nu met extra druk. Drie uur de tijd om een diploma te halen en volgend jaar niet aan Vavo vast te zitten. De druk van iedereen die denkt dat je het toch wel gaat halen. En dan opnieuw de uitslag. Wachtend op een telefoontje. Zal het mij deze keer wel lukken?

3. Ik zak
Dat kan niet waar zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet over dit scenario heb nagedacht en dat lukt ook nu niet. Deze gedachte stop ik nog even heel ver weg.”

Lees ook: https://www.tkmst.nl/artikel/examen-en-huiswerk/Examentijd-Eat-Read-Sleep-and--Repeat/1949