Terug naar het overzicht

Werken bij de EU: ‘Besluiten in Europa hebben gevolgen voor iedereen’

Wouter le Rütte (26) doet een traineeship bij de Europese Commissie. Zijn kennis over hoe het er in Europa aan toegaat kan hij voor zijn latere carrière goed gebruiken. “De belangen hier zijn enorm. Dat geeft energie.”

“Het is niet erg als je nog niet precies weet wat je wilt doen later. Juist door veel verschillende ervaringen op te doen, kom je erachter. Ik ben daar een mooi voorbeeld van. Eerst koos ik verkeerd: Economie. Daarna stapte ik over naar Rechten en deed ik een master Internationaal Recht. Nu rond ik mijn tweede master af in Sustainable Business and Innovation. Ik vind zowel de bedrijvenkant als de maatschappelijke en politieke kant interessant. Dat wist ik niet toen ik begon.”

Technische vernieuwingen
“Rechten leek me logisch omdat er in mijn familie veel juristen zitten. Daarnaast ben ik nogal een kletsmajoor en houd ik van discussies en debatten. Mijn belangstelling voor milieu en het klimaat is pas later ontstaan. En dan vooral de vraag hoe wij door technische vernieuwingen op een winstgevende manier duurzamer kunnen leven, met name op het gebied van energievoorziening.”

Hoogste politieke niveau
“Ik wilde een traineeship bij de Europese Commissie doen omdat dit binnen Europa het hoogste politieke niveau is. Ik vind het boeiend en interessant om te zien hoe de politiek hier werkt.”

Milieukwesties
“Ik heb een tijdje bij een lobbyorganisatie in duurzame energieopslag gewerkt en als werkstudent bij Deloitte, waar we bedrijven hielpen met duurzaamheidsvraagstukken. Daar heb ik milieukwesties ook vanuit bedrijfsperspectief bekeken. Dat is een groot verschil met wat ik leerde bij Internationaal Recht, dat vooral over de samenleving en politiek gaat. Totaal verschillende dingen doen kan dus heel verhelderend zijn. Dat is een tip die ik iedere scholier wil meegeven: staar je niet blind op één onderwerp.”

Veel naast je studie doen  
“Werkervaring opdoen en activiteiten naast je studie zijn belangrijk als je solliciteert voor een traineeship in Europa. Zo ben ik lid geweest van de opleidingscommissie van mijn rechtenmaster; een inspraakorgaan voor studenten. Ik heb ook altijd verschillende parttimebanen gehad naast mijn studie, waar ik naast geld verdienen veel van leerde. Verder ben ik ook lid van een studentenvereniging; dat is goed voor je sociale ontwikkeling.”

Lobby voor je traineeship
“Als je eenmaal bent voorgeselecteerd, kun je zelf lobbyen voor een plek, en heb je meteen je eerste politieke ervaring te pakken. Inhoudelijk vind ik het vooral boeiend hoe de besluitvorming hier verloopt. Zo heeft de EU misschien een stoffig imago, maar hier worden besluiten genomen over actuele en belangrijke onderwerpen als migratie en klimaat. De belangen zijn enorm; dat geeft energie. Midden in deze macht staan en zien hoe dit werkt, is uniek en indrukwekkend.”

Diversiteit
“Wat me opvalt is dat er veel trainees zijn met dezelfde politieke of juridische achtergrond. Velen willen de politiek in of bij de overheid werken, terwijl bijvoorbeeld de energieafdeling in de EU techneuten en specialisten goed kan gebruiken. Ik zie mezelf als enigszins afwijkend. Ik ben pro-EU maar wel met een kritische blik. Je hoeft niet de rest van je leven bij de EU te werken als je een traineeship volgt.”

Ambitie
“Over vijf tot tien jaar werk ik als senior bij een groot energiebedrijf of als energieconsultant in vernieuwende oplossingen voor duurzame energiesystemen. Over twintig jaar zet ik mijn kennis misschien wel voor Europa in.”

Tip van Wouter voor scholieren:
“Staar je niet blind op een bepaald onderwerp. Doe vooral veel verschillende ervaringen op. Pas later zie je wat dit alles heeft betekend.”