Terug naar het overzicht

Studeren in België: goed, gezellig en goedkoop!

Ieder jaar gaan veel Nederlandse studenten in België studeren. Het is veel goedkoper dan in Nederland, je vindt snel een kot (kamer), universiteiten en hogescholen staan goed aangeschreven én niet onbelangrijk...  uitgaan is altijd een feestje! 

 

Wist jij dit over studeren in België?  

 

1. Studeren in België is veel goedkoper  

Niet alleen betaal je de helft minder collegegeld, ook je studiekosten zoals boeken en materialen zijn veel goedkoper in Belg. Als student krijg je daarnaast veel korting op openbaar vervoer, sport en cultuur (zie ook punt 9).

2. Colleges zijn gewoon in het Nederlands  

Je hoeft niet bang te zijn dat je ineens Frans moet kunnen. In Leuven, Gent en zelfs in Brussel is de voertaal bij veel studies Nederlands (en soms Engels).  

 

3. In België is geen numerus fixus  

Wil jij Geneeskunde of Tandheelkunde studeren en heb jij je aangemeld in Nederland? Dan mag jij je voor deze studies ook in België inschrijven. In Nederland mag je je voor bepaalde numerus fixusstudies maar aan één opleiding aanmelden en daarnaast dus ook in BelgiëJe mag daar ongeacht je vooropleiding aan een studie beginnen. Wel moet je voor sommige studies een landelijk toelatingsexamen doen
 

4. Andere toelatingseisen  

Om in België te studeren moet je zes jaar voortgezet onderwijs hebben gevolgd, dus met vwo kun je een academische bachelor doen. Na je havo moet je nog een jaar vwo doen of een propedeuse halen. Na je mbo-4 kun je in België ook aan een hbo-opleiding beginnen (professionele bachelor). Ben je 21 en heb je niet de juiste vooropleiding, dan kom je in aanmerking voor een 21+ toets.  

 

5. Makkelijk een kamer voor weinig geld  

Woningen zijn makkelijker te vinden dan in Nederland en een stuk goedkoper. Gemiddeld 350 euro. Hospiteren bestaat niet in België. 

 

6. Het onderwijs is kwalitatief goed 

Diploma’s in België en Nederland zijn gelijkwaardig. Je kunt dus makkelijk overstappen, ook als je een master wilt doen of als je naar een ander Europees land wilt.   

 

7. Je bent niet de enige Nederlander  

Er studeren veel Nederlanders in Leuven en Antwerpen. Bij de studie Vroedkunde (Verloskunde) aan de AP Hogeschool Antwerpen is bijvoorbeeld 66 procent Nederlands. 

 

8. Twee semesters in België  

In België zijn studiejaren opgedeeld in twee semesters óf in vier blokken, net zoals Nederland. Dat betekent in het ene geval twee keer per jaar tentamens en in het andere geval vier keerJe krijgt doorgaans mondelinge en schriftelijke tentamens.  

 

9. Betalen per studiepunt in plaats van per periode   

In België betaal je per studiepunt (12 euro) en een vast bedrag per jaar van 247,90. Dat is anders dan in Nederland, waar je per studiejaar betaalt. Dat is bijvoorbeeld ook handig als je nog maar enkele vakken moet afronden voor je afstuderen. Je hoeft dan geen heel jaar collegegeld te betalen, maar wel altijd dat vaste bedrag.   

 

Wat vinden de Nederlandse studenten van studeren in België?
 

Rianne Brinksma studeert aan de KU Leuven. Zij wil ook na haar studie in België blijven. ‘Het Vlaamse accent vind ik heel charmant. Ik ben dan ook mijn hart verloren aan een Vlaamse.’ Lees Rianne's verhaal >>

Charlotte Aretz studeert aan de Universiteit Gent. Ze ontdekte dat er in België veel meer studies waren in haar richting dan in Nederland. ‘Je kunt hier niet aan een docent vragen hoe zijn weekend was.’ Lees Charlottes verhaal>>

Jennifer van Erven
 
studeert aan de AP Hogeschool Antwerpen. Ze week uit naar België om de numerus fixus in Nederland te omzeilen. Het studietempo ligt er hoog, maar een hbo duurt hier maar drie jaar in plaats van vier.’ Lees Jennifers verhaal>>