Terug naar het overzicht

Studeren in België: ‘De meeste hbo-opleidingen duren drie in plaats van vier jaar’

Jennifer van Erven (23studeert Verloskunde (Vroedkunde) aan de AP Hogeschool AntwerpenZe week uit naar België om de numerus fixus in Nederland te omzeilen. Het studietempo ligt er hoog, maar je bent dan ook een jaar eerder klaar.  


Jouw favoriete studie in Nederland was een numerus fixusstudie, waarvoor te veel studenten zich aanmelden. Hoe zit dat in België?  

België heeft geen numerus fixus. Ik werd in Nederland twee keer niet geselecteerd voor Verloskunde. Er schrijven zich zo’n 600 mensen in en er worden er maar 60 geplaatst. Mijn hart ligt bij de zorg dus ik besloot Verpleeg & Verloskunde te gaan studeren in Vlissingen. Uiteindelijk wilde ik me vooral richten op verloskunde en ben ik dit in Antwerpen gaan studeren. 


Werd je zomaar toegelaten in België? 
 

Alleen omdat ik mijn propedeuse had gehaald. Ik had daarvoor havo gedaan en daarmee kun je niet direct naar een hogeschool. Als je in België wilt studeren moet je je vwo hebben afgerond, een mbo-niveau-4-opleiding of een propedeuse naast je havo-diploma hebben behaald.  


Wat zijn verschillen tussen
onderwijs in Belgi
ë en Nederland? 

Je hebt hier bij veel studies maar twee semesters en twee keer per jaar een tentamenperiode, terwijl ik in Nederland periodes van tien weken had plus daarna een tentamenperiode. Dat was voor mij als dyslect fijnerIn Nederland doe je vier jaar over deze hbo-studie en in België drie jaar. Beide zijn volwaardige opleidingen met hetzelfde Europese diploma.


Waar moest je aan wennen?   

Aan de hiërarchie in sommige ziekenhuizen. Maar buiten het ziekenhuis heb ik dit niet ervaren. De hiërarchie in het ziekenhuis heeft me gesterkt. Nu weet ik nog beter hoe belangrijk het is om mensen gelijk te behandelen.  


Word je extra begeleid als Nederlandse student?
 
 

Ik kreevanaf het begin een buddy toegewezen, een tweedejaars. Dat was fijn, daar kon ik al mijn vragen aan stellen. Ook had ik een persoonlijke studieloopbaancoach met wie ik gesprekken voerde. Die persoon stond ook voor me klaar als ik vragen had of ergens tegenaan liep, zowel binnen de opleiding, als tijdens stages, maar ook als er privé iets speelde.  

 
Kreeg je snel vrienden?  

Ja! Ik had meteen contact met studenten en docenten. Ik ben niet op kamers gegaan want ik woon in Roosendaal, dat is relatief dichtbij AntwerpenQua studie vond ik het eerste jaar wel zwaarder dan ik had verwacht. Ik moest wennen aan het hoge tempo.  

 
Zou je Nederlandse studenten adviseren om in België te gaan studeren?  

Zeker! Antwerpen is een superleuke stad om in te wonen en te studeren. Er zijn veel activiteiten, studentenverenigingen en veel feesten. De hogeschool is een mooi nieuw gebouw.  


Ga je straks in België of Nederland
solliciteren? 
 

Ik ga gewoon solliciteren en ik zie wel waar ik uiteindelijk als vroedvrouw aan de slag kan. Om ervaring op te doen werk ik nu in Nederland in de kraamzorg als bevallingsassistent. Daar assisteer ik de verloskundige tijdens bevallingen.  

 

Meer weten over studeren in België?  

Bekijk deze link over studeren aan de AP Hogeschool Antwerpen voor Nederlanders.

Lees ook het interview met Rianne die Communicatiewetenschappen studeert aan de KU Leuven en het verhaal van Charlotte die aan de Universiteit Gent studeert.