Terug naar het overzicht

Studeren in België: ‘Stappen in België is geweldig en heel goedkoop’

Rianne Brinksma (24studeert Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Zij wil ook na haar studie in België blijven. ‘Het Vlaamse accent vind ik heel charmant. Ik ben dan ook mijn hart verloren aan een Vlaamse. 

 

Hoe kwam je op het idee om in België te gaan studeren?  

Ik begon in Nederlandaan de Academische Pabo. Ik merkte dat ik meer verdieping wilde in plaats van voor de klas staanDoor mijn Belgische geliefde van destijds was studeren in België ook ineens een optie. Ik koos voor Communicatiewetenschappen. Ook speelde mee dat studeren in België veel goedkoper is; ik betaal mijn studie helemaal zelf 

 

Was je snel gewend in België?  

In het begin kende ik niemand, ook al liepen er veel Nederlanders rond. Doordat ik al een propedeuse had, wist ik hoe het is om aan een universiteit te studeren en op mezelf te wonen. Superleuk waren de ‘onthaaldagen’, dat zijn introductiedagen. Vlamingen zijn in het begin vaak wat terughoudend, maar als je ze eenmaal kent, helemaal niet meer. 

 

Waar liep je tegenaan?  

Herkansingen zijn altijd in augustus doordat het jaar is opgedeeld in twee periodes. Dat betekent dat je de stof echt vanaf het begin goed moet bijhouden, want het is te veel om in een keer te leren. Daar ging het bij mij in het eerste jaar wel een beetje mis.  

 

Studeren er veel Nederlanders bij jouw studie?  

Van alle buitenlandse studenten aan de KU Leuven zijn de Nederlanders in de meerderheid. Voor sommige bètastudies kan wiskunde een probleem zijn, zeker als je geen wiskunde B of D hebt gehad, maar je kunt daarvoor een voorbereidingsprogramma volgen.  

  

Spreek je docenten makkelijk aan?  

De afstand tussen professoren en studenten lijkt wat groter. Nederlandse studenten durven meer te vragen tijdens een college. Soms was ik de enige die een vraag stelde. Alsof de studenten zich schamen dat ze iets niet wetenmaar ik denk dat vragen stellen een goede manier is om met de stof bezig te zijn. 

 

En in de weekenden lekker feesten?  

Stappen in België is geweldig en heel goedkoop. Bij de studie- en studentenverenigingen kun je als student gewoon naar binnen, ongeacht of je lid bent. In het weekend gaan veel studenten naar huis. Het uitgaansritme loopt hiervan zondagavond toten met donderdagavond. In de weekenden ging ik dan vaak naar de bibliotheek om te studeren.  

 

Blijf jij na je studie in België?  

Belgium grows on you. Dus het antwoord is ja. Belgen zijn wat vriendelijker, zachter en opmerkzamer naar elkaar dan Nederlanders. Het Vlaamse accent vind ik heel charmant. Het is niet voor niets dat ik mijn hart verloren ben aan een VlaamseIk ben nu nog bezig met mijn twee masters en daarnaast heb ik een startersbaan als stafmedewerker studentenraad.  

 

Heb je een tip voor Nederlandse studenten die België overwegen?  

Bezoek België, ga naar de campus en blijf er ook een paar dagen. Voel wat de stad met je doet. Iedereen helpt je als je overweegt in België te gaan studeren. Op de website van de KU Leuven is een apart kopje voor Nederlandse studenten.

Verder lezen over studeren in België?

Lees ook het verhaal van Jennifer die Verloskunde studeert aan de AP Hogeschool Antwerpen en het interview met Charlotte die aan de Universiteit Gent studeert.