Wo
Voltijd
36 maanden

Je bent zelf misschien geen kunstenaar, maar je wilt weten wat zich achter de schermen van de kunstwereld afspeelt en daar na je opleiding een actieve rol in spelen. Dan is Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de bachelor voor jou!

Veelzijdige benadering van kunst

Algemene Cultuurwetenschappen in Rotterdam is uniek door de veelzijdige benadering van kunst. Je bestudeert de werking van de kunstwereld vanuit een sociologische en economische invalshoek. Bijvoorbeeld door te analyseren hoe kunst wordt geproduceerd en hoe partijen als theaters, musea en festivals kunst aanbieden. Daarnaast wil je ook weten hoe kunst gewaardeerd wordt door het publiek en hoe nieuwe media hierbij een rol spelen. Dankzij deze vorming ben je in staat om het reilen en zeilen van het kunstveld in een maatschappelijke context te analyseren en te beïnvloeden. Je hebt een passie voor kunst en cultuur.

Tijdens Algemene Cultuurwetenschappen leer je hoe de culturele sector is georganiseerd en verwerf je inzicht in de maatschappelijke context waarin kunst tot stand komt. De kunst- en cultuursector heeft creatieve professionals nodig die over analytische vaardigheden beschikken en verdiepende kennis hebben over cultuurbeleid, kunstmarkten, publiek, culturele organisaties, de creatieve industrie en ondernemerschap. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een gemeente kunt overtuigen van het belang van een cultuurpodium in de stad of hoe de verkoop van moderne kunst zich ontwikkelt.

Algemene Cultuurwetenschappen heeft nauwe contacten met kunst- en cultuurinstellingen in Rotterdam en daarbuiten. En als je voor Rotterdam kiest, studeer je in een innovatieve en altijd bruisende stad met vele festivals, musea en pop-up initiatieven. Een leuke stage vinden wordt zo een stuk eenvoudiger!

Vijf redenen om te kiezen voor Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

  • Je bent niet zozeer op zoek naar een opleiding kunst- en cultuurgeschiedenis. Mooi, want aan de EUR richt je je op juist op de economie, politiek en sociologie van kunst en cultuur;
  • Dankzij de verplichte stage krijg je al tijdens de studie een blik achter de schermen van de kunst- en cultuurwereld;
  • Ben je niet alleen een creatieve denker, maar ook een doener? Combineer een van deze bachelors dan met een bachelor aan het conservatorium (Codarts) of de Willem de Kooning Academie in de Dual Degree RASLOpent extern;
  • Studeren in Rotterdam betekent studeren in een stad vol musea, muziek- en filmfestivals. Kortom: de ideale plek om te bouwen aan je professionele netwerk;
  • Hadden we al gezegd hoe leuk Rotterdam is? Door haar historie is Rotterdam innovatief en divers: de pop-up-initiatieven springen er als paddenstoelen uit de grond. Ideaal voor jonge cultuurliefhebbers met grootse plannen.