Wo
Voltijd
36 maanden

Latijns-Amerika is een regio met een enorme culturele diversiteit en een kleurrijk, boeiend en soms gecompliceerd verleden én heden. Leer de cultuur, geschiedenis en Spaanse of Portugese taal van Latijns-Amerika kennen en ontwikkel jezelf tot waardevolle regiospecialist, met een kritische blik op de wereld. Ontdek de opleiding Latijns-Amerikastudies in Leiden!

Waarom Latijns-Amerikastudies?

In het moderne Latijns-Amerika zijn de sporen van de woelige, kleurrijke en soms dramatische geschiedenis nog altijd duidelijk zichtbaar. Wie er nu rondkijkt, ziet een continent vol contrasten: moderne steden tegenover traditionele dorpen, extreme rijkdom naast schrijnende armoede, vruchtbare bossen naast kale hoogvlaktes. Veel Latijns-Amerikaanse landen zijn economische grootmachten in opkomst, zoals Brazilië, Mexico, Argentinië en Chili. Handel tussen Europa en Latijns-Amerika wordt steeds belangrijker. Maar denk ook aan de cultuur uit de regio: Braziliaanse samba, Argentijnse tango of de boeken van de Colombiaanse Gabriel García Márquez en de Chileense Roberto Bolaño. Je kiest aan het begin van deze studie voor de variant Spaans of Portugees. Tijdens de opleiding verdiep je je in de moderne geschiedenis, culturele analyse en taalkunde. Als kenner van Latijns-Amerika ben je, door je brede kennis, gewild in vele sectoren.

Waarom in Leiden?

 • Deze bachelopleiding is uniek in Nederland. Alleen in Leiden kun je een studie volgen waarin Latijns-Amerika centraal staat én waar je de keuze hebt om Spaans of Portugees te leren.
 • De hele regio komt aan bod, van het zuidelijke Tierra del Fuego tot aan de Rio Grande in het noorden van Mexico.
 • In je tweede jaar ga je een periode aan een universiteit in Chili of Brazilië studeren. Hier dompel je je onder in de taal en in de maatschappij.
 • De docenten en professoren zijn internationaal erkende experts op hun vakgebied en het team heeft een wijdverbreid en levendig netwerk in Latijns-Amerika, waarvan je als student kunt profiteren.
 • Latijns-Amerikastudies is een kleinschalige studie. Er is veel persoonlijk contact tussen docenten en studenten en je leert elkaar snel kennen.
 • De opleiding is interdisciplinair, je bestudeert de regio vanuit het perspectief van disciplines als geschiedenis, taalkunde, letterkunde, sociologie en antropologie.
 • Je voelt je snel thuis in de levendige studentenstad Leiden.

Over de opleiding

Tijdens de opleiding bestudeer je drie wetenschappelijke disciplines:

Moderne geschiedenis

 • Bij moderne geschiedenis ligt de nadruk op de periode na 1945, met speciale aandacht voor de economische en politieke processen in de afgelopen 30 jaar. Met die kennis kun je de actuele politieke en sociale vraagstukken beter begrijpen.

Taalkunde

 • Binnen de discipline taalkunde maak je kennis met de verschillen in taalgebruik tussen landen en bevolkingsgroepen. Verder leer je over de taalstructuur van Spaans of Portugees en hoe de taal zich door de tijd heen heeft ontwikkeld. Dit helpt je om goed Spaans of Portugees te lezen, schrijven en spreken.

Culturele analyse

 • Culturele analyse geeft via literatuur, kunst, muziek en film inzicht in de manier waarop mensen in de regio tegen de wereld aankijken. Ook de snelgroeiende invloed van sociale en massamedia komt binnen deze discipline aan bod.

Past Latijns-Amerikastudies bij jou?

Hoe kom je erachter of deze studie bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in andere culturen en houd je ervan om een samenleving vanuit uiteenlopende wetenschappelijke invalshoeken te bestuderen?
 • Wil je graag Spaans of Portugees leren spreken?
 • Ben je geïnteresseerd in de actuele, culturele en politieke ontwikkelingen en trends van Latijns-Amerika?
 • Ben je flexibel, open-minded en gemotiveerd?

Beantwoord je al deze vragen met JA dan is Latijns-Amerikastudies jouw studie!

Waar kun je aan de slag?

Na het afronden van de bachelor Latijns- Amerikastudies ben je voor verschillende werkgevers interessant. Dit komt door je kennis van een grote regio en de academische vaardigheden die je hebt opgedaan. Alumni komen op zeer verschillende plekken terecht. Van een kunstgalerij, tot een ambassade in Brazilië of Nederland. Van de journalistiek, tot communicatie. En van ngo’s, tot het onderwijs. De vaardigheden die studenten leren en in de studie toepassen op Latijns-Amerika, zijn vaardigheden die hun hele professionele leven van pas komen, waar ze ook gaan werken. Je wordt specialist op het gebied van Latijns-Amerika, maar je vaardigheden zijn multi-inzetbaar.

Meer weten?

Latijns-Amerikastudies organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Leiden te studeren. En je kunt ook altijd online in contact komen met onze studenten met wie je in een chat al je vragen kunt stellen. En kijk natuurlijk voor meer informatie op de webstite van Latijns-Amerikastudies.