Jesse Ordeman

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Nadat ik mijn vwo-diploma had behaald aan het Da Vinci College in Purmerend heb ik eerst een jaar Business Analytics aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam gevolgd. Dit is een opleiding waarbij je heel veel wiskunde krijgt. Ik ben gek op wiskunde, maar ik vond de opleiding te theoretisch en miste de toepassing van wiskunde. Na het eerste jaar besloot ik daarom voor een hogeschool te kiezen.

Civiele Techniek sprak mij op de middelbare school al aan en ik had de studie nog niet uit mijn hoofd gezet. Achteraf blijkt mijn keuze voor deze opleiding uitstekend te zijn. Nu kan ik wiskunde toepassen in de praktijk. Het mooiste van de civiele techniek is dat je de resultaten van je werk terugziet in de praktijk. Dat je later bijvoorbeeld over een brug rijdt en kunt zeggen: hier heb ik aan bijgedragen.

En waarom heb je voor Hogeschool Inholland gekozen?

De technische opleidingen bij Inholland hebben een goede naam en daarnaast ligt Alkmaar in de buurt van mijn woonplaats.

Vind je dat het hbo een groot verschil is met de opleiding die je hiervoor hebt gedaan?

Het grootste verschil tussen het hbo en de universiteit is de manier van lesgeven. In het hbo word je goed begeleid en ben je veel bezig met de praktijk. Zo heb je bij Inholland elke periode een project, waarbij je in een team werkt. Daarnaast loop je twee stages en ook nog een afstudeerstage. Op de universiteit hoef je in principe geen colleges te volgen en heb je minder projecten in teamverband. Het onderwijs is dus vrijer en je eigen verantwoordelijkheid groter.

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?

Ik ben blij met de keuze voor Civiele Techniek. Vooral omdat je de kennis direct toepast in de praktijk door middel van stages. Inmiddels zit mijn tweede stage er bijna op en kan ik zeggen dat allebei de stages uitstekend zijn bevallen.

Waar heb je stage gelopen of waar zou je stage willen lopen?

Ik heb mijn eerste stage gelopen bij Dura Vermeer. Hier ben ik begonnen als assistent-uitvoerder op het project 'Fokkerweg - A9', waarbij onder andere een fly-over moest worden gerealiseerd. Het was mijn taak om het buitenwerk soepel te laten verlopen, zoals ervoor zorgen dat al het materiaal op de juiste plek lag.

Later in deze stage verhuisde ik naar het kantoor als werkvoorbereider. Ik rekende onder andere hoeveelheden asfalt, zand, grond en straatwerk uit. Ook vroeg ik offertes op en deed ik bestellingen.

Momenteel loop ik mijn tweede stage bij Arcadis Nederland in Hoorn. Dit is een internationaal adviesbureau op het gebied van civiele techniek. Ik werk op de afdeling waterbouw, waar ik binnen het ontwerpteam diverse klussen krijg. Ik maak ontwerpen voor waterbouwkundige constructies en voer berekeningen uit.

Ook word ik vaak door verschillende projectleiders meegenomen voor overleg bij de opdrachtgever. Dat je als stagiair ziet hoe de opdrachtgever denkt is nuttig, want dit kun je meenemen in de afwegingen die je maakt tijdens de ontwerpfase.

Als je klaar bent met je studie, bij welk bedrijf of in welke branche zou je dan willen werken?

Ik heb gekozen voor de richting natte waterbouw, maar ik vind eigenlijk alle disciplines binnen de civiele techniek interessant. Daarom wil ik nog geen definitieve keuze maken. Na deze opleiding wil ik wel graag een vervolgopleiding doen om mijn mastergraad te halen.

Ben je naast je studie lid van bijvoorbeeld een studievereniging of hou je jezelf bezig met andere studiegerelateerde activiteiten?

Ik ben geen lid van een studievereniging, maar ik volg wel de activiteiten van de STOHA. Dit is een stichting waarbij de meeste alumni van de opleiding Civiele Techniek zijn aangesloten. Ik vind de activiteiten van deze vereniging interessant en ik denk dat het nuttig is om me hier bij aan te sluiten na het afronden van mijn opleiding, om contact te houden met mensen uit de branche.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?

Doorzettingsvermogen, technische aanleg en een praktisch denkvermogen.

Waarom zou jij deze opleiding aanraden aan nieuwe studenten?

Civiele Techniek is een opleiding die veel kansen biedt. Het is een branche die zich blijft vernieuwen. De wereld wordt steeds voller en het klimaat verandert snel. Die veranderingen dagen je uit om tot innovatieve oplossingen te komen.

Wat is jouw absolute tip voor aankomende studenten:

Volg de lessen en begin overal op tijd mee. Mijn mening is dat iedereen in staat is om deze vakken te halen zolang je er genoeg tijd in steekt en goed je best doet.

Jesse Ordeman

Overige testimonials bij Civiele Techniek

Luitze Perk

"Civiele techniek is spelen met zand voor gevorderden."

Tim Stolker

"Het is een brede studie waarbij je veel technische kanten op kunt."