Naomi

Twee jaar oud was ze. Toen zag ze ‘Free Willy’, de film over de vriendschap tussen een jongen en een orka in gevangenschap. Naomi was verkocht. Voortaan tekende ze louter orka’s en droomde ervan deze grootste leden van de dolfijnenfamilie te trainen. “Nu denk ik: laat ze lekker in het wild leven.”

Dood hout
Na de middelbare school twijfelde ze. Fotograaf of bioloog worden? Tijdens een walvistocht in Canada wist ze het antwoord. Zo kwam ze bij Toegepaste Biologie terecht. “Vooral ecologie spreekt me aan. Momenteel is er weinig geld voor het verbeteren van de wisselwerking tussen organismen, populaties en levensgemeenschappen. Maar tegelijkertijd maakt dat ook creatief. Een voorbeeld. Voor waterschap Aa & Maas hebben we in de Snelle Loop, een beek bij Millheeze, de invloed van dood hout op beekherstel onderzocht. Zo’n aanpak met dood hout kost nauwelijks geld, maar werkt wel.”

Van zee naar oceaan
Van beek naar zee: Naomi gaat op Texel stage lopen. Bij het maritieme onderzoekscentrum NIOZ zal ze onderzoek doen naar kanoeten – een vogelsoort. Van zee naar oceaan: haar buitenlandstage wil Naomi aan de Canadese westkust doen. Aan de universiteit in Vancouver is een hoogleraar verbonden die wereldwijd de autoriteit op het gebied van orka’s is. Naomi wil de populatie en migratie van deze dieren onderzoeken. Niet op film, maar in het echt. Even weg uit Nederland: Free Naomi!

Naomi

Overige testimonials bij Toegepaste Biologie

Jette

"Later wil ze het liefst voedingsadviseur in de wereld van de veehouderijen worden."

Arjan

"Engels is erg belangrijk in de plantenwereld."

Milan

"Als je de hoogte in gaat, heb je minder vierkante kilometers landbouwgrond nodig."