Marit Both

Ik ben Marit Both, 24 jaar en ik ben in 2014 gestart aan de Verloskunde Academie in Amsterdam.

Na mijn vwo (profiel: natuur en gezondheid) ben ik eerst naar de universiteit gegaan. Toen ik bijna klaar was met mijn master, wilde ik heel graag verloskunde studeren om toch te doen wat ik eigenlijk altijd al heb gewild. Ik schreef mij in voor de selectie en werd aangenomen. Op naar een nieuwe uitdaging, verloskundige worden!

Ik vind verloskunde een heel mooi en bijzonder vak. Als verloskundige ben je aanwezig bij een heel speciaal moment in iemands leven. Je ontmoet iemand als zij net zwanger is of zelfs daarvoor al, dan komt zij tijdens zwangerschap langs voor controles en mag je de bevalling begeleiden. Ook de week na een bevalling zie je de pas bevallen vrouw en haar baby regelmatig en na zes weken sluit je de zorg af. Ik vind het belangrijk om iemand tijdens deze maanden zo goed mogelijk te begeleiden, te helpen en te ondersteunen zodat zij goed kan terug kijken op haar zwangerschap en bevalling.

Tijdens de opleiding ga je vanaf jaar 1 al op stage, zodat je gelijk in aanraking komt met het vak. Je leert hier veel van, in de praktijk leer je het vak immers écht. Na vier jaar ben je helemaal klaar om zelfstandig als verloskundige aan de slag te gaan. Door de vele stages merk je dat je steeds verder groeit en er uiteindelijk ook echt klaar voor bent. Naast dat je als verloskundige kunt werken in een praktijk of in het ziekenhuis, kun je ook nog vervolg opleidingen doen waaronder een master of bijvoorbeeld echoscopie.

De opleiding is pittig, maar je omdat je weet waarvoor je het doet vind ik het goed te doen.

Marit Both