Algemene introductie van de vereniging

Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap is een bijna 90 jaar oude, gemengde studentenvereniging met zo'n 450 leden. Kenmerkend aan het R.S.G. is de grote diversiteit aan mensen en de gelijkwaardigheid onder de leden. Als eerstejaars beschik je al over alle mogelijkheden die het RSG te bieden heeft. Ofwel, je hoeft geen jaar te ploeteren als "foet" om eindelijk eens wat te mogen of te betekenen. Het R.S.G. is van en voor haar leden en iedereen heeft evenveel te vertellen. Een ander opvallend kenmerk ten opzichte van veel andere verenigingen is dat het R.S.G. eerstejaarsleden geen verplichte avonden oplegt, je komt langs omdat jij dat wilt, niet omdat wij dat willen.

Want langskomen kan je! Van maandag tot en met vrijdag zijn er sociëteitsavonden in ons monumentale pand Asker V, gelegen in het hart van Rotterdam aan het beschermde stadsgezicht van het Haringvliet. Elke woensdagavond wordt er van onze bovensociëteit Midgard naar de benedensociëteit Thor verhuist. Naast een mooie dansvloer kent Thor alle voorzieningen om bijvoorbeeld een bandje of cabaretier neer te zetten, wat dan ook met enige regelmaat gebeurt. Naast reguliere sociëteitsavonden heeft het R.S.G. van alle Rotterdamse verenigingen de hoogste activiteitengraad. Zo zijn er bijvoorbeeld de voor alle studenten toegankelijke festivals, een muziekfestival, filmfestival, cultuurfestival, en het wat traditionelere nazomerfestival.

Commissies en andere verbanden

Naast de commissies die deze festivals organiseren, kent het RSG vele andere (ruim 34 in totaal) commissies waarin je kunt deelnemen. Zo is er bijvoorbeeld de Kookcommissie, die elke dag voor 3,50 euro p.p. een drie gangen maaltijd verzorgt, de Discocommissie, die elke woensdag in onze feestzaal "Thor" de muziek aan elkaar mixt, de Acquisitiecommissie die de broodnodige centjes in de portomonnee brengt en de Beheerscommissie, die alles van kleine klusjes tot grote bouwprojecten in ons pand op zich neemt. Verder kan je, zeefdrukken, fotograferen, de bar runnen, financiën controleren, statuten schrijven, het verenigensblad maken, orde houden, het archief bijhouden, een kennismakingstijd regelen, de Eurekaweek organiseren, een almanak maken, het netwerk en de website onderhouden, beleidsadviezen uitbrengen, een gala organiseren, maatschappelijk betrokken zijn, slot en openingsfeesten organiseren, en nog wat andere dingen. Allemaal meteen vanaf je eerste jaar natuurlijk.

Verder kent RSG ook disputen, families, en subverenigingen. Hier kun je je bij aansluiten, of niet. Voor de duidelijkheid:

Dispuut: Een hecht verband tussen leden uit meerdere jaren die samen activiteiten van allerlei soorten ondernemen. Het RSG kent op het moment negen disputen, zowel gemengd als ongemengd, allemaal met hun eigen inslag.
Familie: Een verband van eerstejaars en twee of drie ouderejaarsleden, met als doel de eerstejaars wegwijs te maken op het RSG. Families zijn niet verplicht, maar vaak worden alle eerstejaars toch lid bij een familie.
Subvereniging: Een groep mensen met een gedeelde interesse zoals sport (zaalvoetbal, hockey, hardlopen etc.), cultuur (toneel, een band, en cabaret), of iets heel anders. Bijvoorbeeld Speciaalbier, Schotland, of Cocktails.

Wat wellicht nog interessanter is dan het feit dat je lid kan worden bij al deze interne groeperingen, is dat vanaf dag één het ook jou goed recht is om er een op te richten. Het R.S.G. en haar cultuur zijn gebaseerd op het feit dat je alles kan en alles mag, als je een goed verhaal hebt.