Engineering

Engineering kom je overal tegen, kijk maar eens om je heen. Computers, verwarming, telefoons, hier hebben allemaal engineers aan meegewerkt. Als engineer ontwerp je namelijk apparaten of toepassingen waarmee het leven aangenamer wordt. Ook bedenk je als engineer innovatieve oplossingen voor technische, maatschappelijke of zakelijke vraagstukken. Zo werk je mee aan de verbetering van de kwaliteit van leven en milieu. Ben je op zoek naar een studie waarin techniek, innovatie en bedrijfskunde samen komen? Dan is Engineering wellicht iets voor jou. Engineering is een nieuwe hbo-bachelor waarin onderdelen van de studies Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde, Energie- en Procestechnologie en Industrial Design aan bod komen. Aangezien dit een hele brede basis is, hebben de hogescholen die deze studie aanbieden ieder een eigen programma met een eigen specialisatie.

Wil je diep de techniek in, dan kan je kiezen voor een van de technische afstudeerrichtingen met een sterke focus op Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde. Werktuigen, gereedschappen, apparaten, machines en fabrieken, dat zijn de dingen die je als werktuigbouwkundige bedenkt, ontwerpt en maakt. Maar je kan je ook bezig houden met het ontwikkelen van nieuwe en het verbeteren van bestaande productieprocessen.
Heb je interesse in energie gerelateerde vraagstukken? Zet je je graag in voor een schoner milieu en vraag je je wel eens af hoe we het energieverbruik kunnen terugdringen? Dan zal je aandacht eerder uitgaan naar een afstudeerrichting op het gebied van energie- en procestechnologie.
Als je productontwikkeling en innovatie leuk vindt, dan kan de studie Engineering je ook het nodige bieden. Met (industrial) design als afstudeerrichting werk je aan je technische ontwerpvaardigheden en leer je meer over constructies en materialen. Maar er is ook ruimte voor het creatieve ontwerpproces, waarbij je aandacht besteedt aan het maken van schetsen en prototypes. Je kan producten ontwikkelen voor de technische industrie, maar misschien vind je het ontwerpen van consumentenproducten wel een stuk interessanter.
Wanneer een bedrijfskundige of commerciële functie beter bij je past, ga dan voor een afstudeerrichting waarbij bedrijfskunde de overhand heeft. Binnen een commerciële afstudeerrichting leer je onderzoek te doen naar de technische haalbaarheid van een product en besteed je aandacht aan de marktpotentie. Zo doe je ook kennis op van marketing.

Kortom, Engineering is een brede bachelor waarbinnen veel mogelijk is. Bedenk goed welk aspect van deze bachelor je leuk vindt en bekijk vervolgens of de richting, waarin jij geïnteresseerd bent, wordt aangeboden door de hogeschool van jouw voorkeur.