Logistiek en economie

Bij de studie Logistiek en economie word je opgeleid tot manager van logistieke processen. Als manager hou je oog op de goederen en/of dienstenstromen binnen een bedrijf, tussen een bedrijf en een klant of tussen verschillende bedrijven. Tijdens de studie leer je alles over zaken als inkoop, financiën, distributie, productieplanning en magazijnbeheer, zodat je verstand hebt van alle facetten van logistieke processen. Je kunt bijvoorbeeld ook kijken naar de wachtlijsten van een ziekenhuis of bestuderen hoe grote muziekfestivals worden georganiseerd.

Tijdens de studie krijg je verschillende praktijkopdrachten en zal je ook enkele stages lopen (dat kan vaak zowel in Nederland als in het buitenland). Een opdracht is bijvoorbeeld het in kaart brengen van het productieproces van een nieuw stuk speelgoed. Het studieprogramma bevat vakken als bedrijfseconomie, recht, inkoop en quality management.

Om toegelaten te worden tot de studie maakt het niet uit welk profiel je volgt op de middelbare school. Wel moet je bij elk profiel minimaal economie of management en organisatie in je examenpakket hebben. Het beste is uiteraard om beide vakken te kiezen, maar dat is niet verplicht.