De studie Lerarenopleiding 2e graad Consumptieve Techniek I en II bereidt je voor om les te kunnen geven over de consumptiebranche. Je hebt hiervoor kennis nodig van verschillende vakgebieden en krijgt dus ook uiteenlopende vakken als bedrijfseconomie, scheikunde, voedingsleer, biologie en levensmiddelentechnologie. Thema’s die aan de orde komen tijdens de opleiding zijn bijvoorbeeld bakkerijtechnieken, toerisme, voeding, gezondheid, horeca en hygiëne. Jij leert hoe je leerlingen alles over deze onderwerpen kunt vertellen en je doet ook diverse praktische vaardigheden op. Naast vakkennis leer je ook diverse didactische vaardigheden beheersen. Je leert hoe je actuele en belangrijke thema’s het beste kunt overbrengen op leerlingen en welke leermethoden daarvoor gebruikt kunnen worden. Ook werk je tijdens de studie intensief aan je communicatieve en sociale vaardigheden, je krijgt immers voortdurend te maken met leerlingen, ouders en collega’s.
Al snel ga je stage lopen om de praktijk van doceren goed te leren kennen. Langzaam ontwikkel je een eigen stijl van lesgeven, je leert om toetsen te maken, leerlingen te begeleiden en te stimuleren, vergadertechnieken en de toepassing van verschillende media in de lessen. De havo profielen Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid bieden directe toegang tot de studie, bij de profielen Cultuur en Maatschappij en Economie en Maatschappij moet je wiskunde B1 in je pakket hebben. Alle vwo profielen bieden toegang tot de opleiding, bij het profiel Cultuur en maatschappij wordt het vak wiskunde A1,2 als aanvullende eis gesteld.