Humanistiek

Bij de studie Humanistiek draait alles om de mens en zingeving. Tijdens de studie verdiep je je in meerdere vakgebieden waaronder filosofie, psychologie, sociologie en religie- en cultuurwetenschappen. Je duikt in de wereld van mensen met (morele) dilemma’s en denkt na over zaken als levensverlenging, euthanasie en abortus. Je gaat ook nadenken over menselijke waardigheid en keuzevrijheid. Je leert hoe je mensen kan helpen bij het maken van dergelijke moeilijke keuzes.

Je buigt je over vragen als ‘Wat is de zin van het leven?’ en ‘Wat is mijn invloed op het leven?’ Je denkt na over een wereld waarin maatschappelijke verhoudingen en omstandigheden humaan zijn over gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor deze wereld. Je ontwikkelt je inlevingsvermogen en zult veel tijd besteden aan zelfreflectie.

Om direct toegelaten te worden tot de studie maakt het niet uit welk vwo-profiel je volgt op de middelbare school. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je geïnteresseerd bent in mensen en enthousiast bent over het creëren van een zinvol bestaan. Tijdens de studie krijg je vakken als zingeving: identiteit en existentie, waarden, instituties en professionaliteit en humanisering: humanisme en organisaties.