Toelating

Aan de universiteit volg je wetenschappelijk onderwijs (wo), aan een hogeschool hoger beroepsonderwijs (hbo). Met een vwo-diploma kun je een wo-studie volgen, maar ook een hbo-studie. Met een havo-diploma kun je in eerste instantie alleen een hbo-opleiding volgen. Soms kun je na je eerste jaar van je hbo-opleiding (dit eerste jaar heet propedeuse) verder met een vergelijkbare opleiding aan een universiteit.

Kennis & vaardigheden

Op de universiteit word je voorbereid op het doen van wetenschappelijk onderzoek. Tijdens je wetenschappelijke studie ben je dus veel bezig met het opdoen van kennis over een bepaald onderwerp. Tijdens een hbo-opleiding ben je naast het aanleren van kennis ook veel bezig met het opdoen van vaardigheden die je nodig hebt in het beroepsleven.

Onderwijs

Op de universiteit is zelfstandig kunnen werken heel belangrijk. Bij veel wetenschappelijke studies krijg je relatief weinig lessen (die worden in het hoger onderwijs colleges genoemd), en moet je per week een flink aantal uur aan zelfstudie besteden. Dit geldt overige niet voor veel exacte studies, waarbij je veel tijd doorbrengt in het practicumlokaal. Tijdens hoorcolleges wordt de theorie toegelicht, tijdens werkcolleges of praktica ga je dieper op de stof in. Voor tentamens op de universiteit moet je vaak grote hoeveelheden stof leren. Daarnaast moet je ook papers schrijven, dat zijn werkstukken over een onderwerp dat je hebt bestudeerd.

Een opleiding aan een hogeschool lijkt iets meer op een opleiding aan de middelbare school. Je hebt een vaste klas en krijgt meestal een groot aantal uur college per week. Daarbij word je intensief begeleid. Je moet regelmatig toetsen maken en opdrachten inleveren. De colleges hebben vaak een verplicht karakter.

Tot slot

Natuurlijk geven de bovenstaande beschrijvingen slechts een globaal beeld van de verschillen. Iedere opleiding is uniek, omdat elke onderwijsinstelling de opleidingen op haar eigen manier invult. Gelukkig vind je op Qompas ProfielKeuze en Qompas StudieKeuze uitgebreide informatie over de studies en opleidingen, en kun je opleidingen met elkaar vergelijken. Zo kun je je optimaal voorbereiden op je profiel- of studiekeuze, of je nu een uiteindelijk een wo- of een hbo-opleiding wilt gaan volgen!

De belangrijkste verschillen tussen het wetenschappelijk onderwijs (wo) en het hoger beroepsonderwijs (hbo)

PDF met doorstroom eisen

Studies

In deze opleiding leer je programma's te ontwikkelen die met opgeslagen en verwerkte gegevens kunnen omgaan. Dit zijn computersystemen die van intelligentie gebruikmaken om bepaalde taken uit te voeren. Met behulp van technieken uit de wiskunde en informatica ontwikkel en ontwerp je kennissystemen. Deze systemen worden veelal gebruikt in beslissings- en besturingsvraagstukken binnen organisaties. Het studieprogramma bestaat onder andere uit vakken als natuurkunde, wiskunde, informatica, besliskunde, wiskundige systeemtheorie, kennissociologie, kennistheorie, datastructuren, systeemprogrammatuur en filosofie.

Na de studie

Na je bacheloropleiding kun je ervoor kiezen om verder te gaan met een masteropleiding. Dit kan zowel op hbo- als op wo-niveau. Op pagina 20 vind je meer informatie over masters. Als je op zoek gaat naar een baan na je opleiding, zul je merken dat het in veel gevallen niet uitmaakt of je een hbo- of een wo-opleiding hebt gedaan. Veel werkgevers eisen een 'hbo/wo-werk- en denkniveau'. Voor sommige beroepen maakt het natuurlijk wel verschil: je kunt alleen arts worden, als je de wo-opleiding Geneeskunde hebt afgerond. En fysiotherapeut kun je alleen worden met een afgeronde hbo-opleiding Fysiotherapie.