Operatieassistent/Anesthesieassistent

De studie voor Operatieassistent of Anesthesiemedewerker duurt drie jaar. Tijdens de studie word je klaargestoomd om (in teamverband) zorg te dragen voor een patiënt, zowel tijdens een operatie als ervoor en erna. De studies bestaan voor een groot deel uit praktijk. De studies zijn dan ook ‘inservice opleidingen’, wat inhoudt dat je tijdens de studie al in dienst bent van een ziekenhuis.

Tijdens de studie Operatieassistent leer je hoe je een operatiekamer bedrijfsklaar maakt en hoe je een chirurg assisteert tijdens een operatie. Je leert ook hoe je het contact onderhoudt tussen een patiënt en het operatieteam. Tijdens de studie Anesthesiemedewerker leer je alles over anesthesie (narcose). Je leert hoe je de anesthesist assisteert en hoe je een narcose voorbereidt, uitvoert en nazorg biedt. Bij beide studies krijg je vakken als anatomie, pathologie, ethiek en organisatie gezondheidszorg. Daarnaast kent elke studie specifieke inhoudelijke vakken.

Om toegelaten te worden tot een van de studies kun je op de middelbare school elk profiel hebben gevolgd. Er is echter een sterke voorkeur voor de profielen Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Voordat je kunt beginnen aan deze studie, moet je eerst solliciteren bij het ziekenhuis van jouw voorkeur.