Terug naar het overzicht

Studeren in België: Ik woon in Gent in een superleuk studentenhuis

Charlotte Aretz (25) ontdekte dat er in België veel meer studies waren in haar richting dan in Nederland. Ze studeert aan de Universiteit Gent*. ‘Achteraf had ik liever meteen voor België gekozen.’

Wat spreekt jou aan in België?

Het is bijzonder hoe serieus het vak van vertaler in België wordt genomen in vergelijking met Nederland. Er zijn veel meer opleidingen in België en ook veel verschillende masterrichtingen. De UGent, waar ik studeer, staat goed bekend. Ik heb mezelf in het diepe gegooid en daar nooit spijt van gehad.

Hoe kwam jij in België terecht?

Na mijn bachelor aan de Vertaalacademie in Maastricht zat ik via een Europees Erasmusprogramma drie maanden in Madrid. Een van de andere studenten had dezelfde opleiding als ik in België gedaan en hij was al bezig met zijn master aan de Universiteit Gent. Ik hoefde niet lang te denken en besloot mijn premaster en daarna mijn master ook daar te doen.

Had je studeren in België eerder willen ontdekken?

Zeker! Ik ging een half jaar naar Madrid en ontdekte mijn liefde voor taal en vooral voor Spaans. Ik koos voor de Vertaalacademie, maar omdat ik liever een andere talencombinatie had gekozen, was België achteraf beter geweest. Ook qua kosten. In België betaal je per studiepunt, dat is anders dan in Nederland, waar je per studiejaar betaalt. Je betaalt 247,- euro vast studiegeld plus 12 euro per studiepunt. In totaal betaal ik minder dan 1000 euro voor een academiejaar.

Kon je meteen wennen aan de Belgische volksaard?

In het begin kon ik het Vlaams moeilijk verstaan. Als je uit Nederland komt, beledig je Belgen soms zonder het door te hebben. Als iemand bijvoorbeeld vraagt of je wilt afspreken en je zegt dat je niet zo’n zin hebt, komt dat hard aan. Zij zullen eerder zeggen dat ze nog veel moeten doen en dat ze het niet redden.

Was het lastig een kamer te vinden?

Ik heb geluk gehad dat ik snel via Facebook een kamer vond. Ik woon in een huis met superleuke mensen. Eerst ging ik veel om met de studenten van het Erasmusprogramma, via hen en mijn studie leerde ik snel andere vrienden kennen.

Is de studie anders in België dan in Nederland?

Het is in België iets formeler en strenger. Je vraagt niet aan een docent hoe zijn weekend was. De docent geeft les en de vragen die je stelt gaan over de stof. Ook steken studenten hun hand op als ze iets willen zeggen. Ze zeggen hier dat ik ‘Hollands’ spreek, maar ik heb een Limburgs accent.

Waar moest je aan wennen?

Tijdens mijn bachelor hoefde ik nooit veel te doen, maar dat hield ik bij mijn premaster niet vol. Ik verkeek me er een beetje op. Uiteindelijk heb ik alles toch in één keer gehaald. Nu weet ik dat ik meer tijd moet nemen.

Wil je in België blijven?

Ik denk het wel. Mijn hele sociale leven speelt zich hier af. In België blijven mensen na hun afstuderen langer een soort studentenleven houden met veel kroegbezoek. Dat vind ik leuk.

*Charlotte doet twee masters: “Master in het Vertalen" en "Educatieve master Talen" van de Vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie (VTC) aan de Universiteit Gent.

Verder lezen over studeren in België?

Lees ook het interview met Rianne die Communicatiewetenschappen studeert aan de KU Leuven en het verhaal van Jennifer die Verloskunde studeert aan de AP Hogeschool Antwerpen. 

Bekijk ook deze link over studeren aan de Universiteit Gent voor Nederlandse studenten