afbeelding bericht

Wat is een associate degree (ad)?

Soms is de stap van mbo-4 naar nog eens vier jaar studie op een hbo te groot. Een goede oplossing is dan een zogeheten ‘associate degree’, een tweejarige praktische opleiding aan een hogeschool die aansluit op mbo-4.

meer lezen
afbeelding bericht

De collegezaal is niet de enige plek waar je dingen leert

Merijn wist na zijn tussenjaar op Costa Rica wat hij wilde studeren. Of toch niet helemaal? ‘Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn verkeerde keuze, alleen: wat ga ik nu doen?”

meer lezen
afbeelding bericht

Studeren in Berlijn: bijna iedereen komt uit een ander land

Anne-Luna (19) studeert aan een University College in Berlijn. Zij kan iedereen zo’n stap in het diepe aanraden. “Je leert jezelf kennen en je blik op wat er in de wereld gebeurt wordt breder.”

meer lezen
afbeelding bericht

Examenjaar: dit kun je verwachten

Na vier, vijf, zes jaar toetsen maken, luisteren en leren zit je nu in je examenjaar. Dit jaar is jouw jaar! Wat komt er op je af? Echt niet alleen maar stress! Kim deed vorig jaar eindexamen en vertelt hoe zij haar hoofd (soms) koel hield.

meer lezen
afbeelding bericht

Werken bij de EU: ‘Besluiten in Europa hebben gevolgen voor iedereen’

Wouter le Rütte (26) doet een traineeship bij de Europese Commissie. Zijn kennis over hoe het er in Europa aan toegaat kan hij voor zijn latere carrière goed gebruiken.

meer lezen
afbeelding bericht

Niet meteen werken, maar eerst nog een korte praktische studie

Kimberley van Dijk (27) doet na haar mbo-4-opleiding een associate degree van twee jaar. Dat is een verdiepende studie tussen mbo-4 en hbo-bachelor in. ‘Bijna iedereen heeft al een opleiding gedaan of al gewerkt. In korte tijd leer je ontzettend veel.’

meer lezen
afbeelding bericht

Onderzoek: wat vind jij nou echt een leuk vak op school?

Qompas deed onderzoek naar wat jullie in de derde klas vonden van schoolvakken. Wat blijkt, gym en Engels vinden de meesten het leukst. Levensbeschouwing is het minst populaire vak.

meer lezen
afbeelding bericht

Kies een studie die je echt leuk vindt

Vera (21) zit in het eerste jaar van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi). Ze heeft het erg naar haar zin. Eerst probeerde ze Kunstgeschiedenis en Rechten. “Ik werk harder dan ooit, maar ik merk het niet omdat ik het zo leuk vind.”

meer lezen
afbeelding bericht

Favoriete studies 2018-2019

Elk jaar maakt Qompas een overzicht van de meest favoriete studies van de kiezers! Heb je nog geen idee? Bekijk het overzicht van de meest populaire studies op Qompas StudieKeuze van 2018 – 2019. Misschien zit daar iets voor je tussen.

meer lezen
afbeelding bericht

Beleef de leukste zomer ever! Maartje geeft tips

De zomervakantie staat voor de deur! Eindelijk tijd om te chillen en op vakantie te gaan. Mocht je je toch vervelen, lees dan deze vijftien tips van Maartje Calis. Zo heb jij een onvergetelijke zomer.

meer lezen