afbeelding bericht

Het is bijna 1 mei: de uiterste inschrijfdatum!

19 APRIL 2017 - 1 mei is de laatste dag waarop jij je kunt inschrijven voor een studie. Heb je nog geen keuze gemaakt; schrijf je dan toch in. Je kunt dan tot 1 september overstappen naar een andere studie. Let ook op de volgende tips:

meer lezen
afbeelding bericht

Een versnelde 3-jarige hbo-opleiding voor vwo’ers. Iets voor jou?

17 MAART - Na je vwo-examen een versnelde hbo-opleiding van drie jaar doen? Veel praktisch ingestelde vwo’ers doen het. De voordelen: na drie jaar heb je je hbo-bachelor, waarna je een aansluitende universitaire master kunt volgen (soms pas na een premaster). Lees waarom studenten Frank de Winter (18) en Martijn Ciere (21) kozen voor een versnelde hbo-opleiding.

meer lezen
afbeelding bericht

Studeren in Engeland: ‘Ik heb er een lievelingsstad bijgekregen’

7 MAART 2017 - Charlotte Schapendonk (18 jaar) deed vorig jaar vwo-eindexamen en besloot haar driejarige bachelor Filosofie in Sheffield (Engeland) te doen. Hoe maakte zij haar keuze en wat vond ze spannend?

meer lezen
afbeelding bericht

“Het belangrijkste is dat je de studie interessant vindt.”

10 JANUARI 2017 - Nathan van Veelen (18 jaar) uit Bleiswijk zit in zijn eindexamenjaar en kiest dit jaar een studie. Hoe pakt hij dat aan?

meer lezen
afbeelding bericht

Hoe kom je straks rond als student?

6 DECEMBER 2016 - Toen Anouk Gerrits (19) nog op de middelbare school zat, dacht ze dat het studentenleven échte armoede betekende. “Nog maar twee euro op je bankrekening en geen geld meer in je zak om eten te kopen.” Dat bleek in de praktijk mee te vallen, maar ze moest wel leren met geld om te gaan. Ze is nu tweedejaars Franse Taal en Cultuur en ze woont in Utrecht op kamers.

meer lezen
afbeelding bericht

VLOGGERS OPGELET!

Wij zijn op zoek naar LEUKE VLOGS over open dagen, meeloop- en proefstudeerdagen op hbo’s en uni’s.

meer lezen
afbeelding bericht

Laat je bij je profielwerkstuk helpen door een hogeschool of universiteit

10 MEI 2016 - Tomas Olij (16) had in 4-havo geen idee welk onderwerp hij moest kiezen voor zijn profielwerkstuk. Een groepje scholieren kon op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) terecht om daar een onderzoek te doen. Tomas meldde zich aan en werd geselecteerd. “Ik had anders niet geweten waar ik moest beginnen.”

meer lezen
afbeelding bericht

Deadline 1 mei in zicht!

15 APRIL 2016 - Het is bijna 1 mei. Dat is de laatste dag om je in te schrijven voor een studie. Heb je nog geen keuze gemaakt; schrijf je dan toch in. Je kunt dan tot 1 september overstappen naar een andere studie.

meer lezen
afbeelding bericht

Verkorte/versnelde hbo-opleiding: voor praktisch ingestelde vwo'ers

9 MAART 2016 - Een vwo’er gaat naar de universiteit en niet naar het hbo. Dat is zonde. Zo wordt er helaas nog vaak gedacht. Maar is het wel jammer? Op steeds meer hogescholen kun je als vwo’er een verkorte/versnelde hbo-studie in drie jaar volgen. Voor veel praktisch ingestelde vwo’ers is dat een uitkomst. Helemaal als zij aansluitend een wo-master kunnen doen.

meer lezen
afbeelding bericht

Extra hulp nodig bij je eindexamen?

2 FEBRUARI 2016 - De eerste stress bij eindexamenkandidaten is misschien al te merken. Over drie maanden is het zo ver. De meesten blokken thuis voor hun examen, maar steeds vaker kiezen scholieren voor een examentraining. Zo ook leerling Bjorn Gerretsen (17) uit Tolbert.

meer lezen
afbeelding bericht

Bananen en kauwgom: Maak van je eindexamen of proefwerkweek een succes!

3 APRIL 2017 - Het grote aftellen is begonnen. Over een ruime maand beginnen de eindexamens. Hoe pak je het aan om veel stof in één keer te leren? Begin nu, maak een schema, houd je eraan, studeer met vrienden, slaap goed, maak ezelsbruggetjes en prijs en beloon jezelf. Lees de tips en haal goede cijfers voor je eindexamen of proefwerkweek:

meer lezen
afbeelding bericht

Wil jij ook naar het buitenland na je eindexamen? Hoe pak je dat aan?

7 MAART 2017 - Als je nog niet goed weet wat je wilt, reizen, werken, studeren of alleen een taal leren, kun je organisaties benaderen die je daarover kunnen adviseren.

meer lezen
afbeelding bericht

In één dag een vak bijspijkeren met een havo- of vwo-examentraining

7 FEBRUARI 2017 - Nu het eindexamen weer in zicht is, kiezen veel scholieren voor een examentraining. Onderwijsinstellingen en speciale bureaus bieden havo- en vwo-cursussen en -trainingen aan om moeilijke eindexamenstof op te halen. Sophia (18) en Romy (17) volgden beiden een training.

meer lezen

Drie tips voor een goede studiekeuze

1. Begin op tijd (bij voorkeur in je voorexamenjaar) - 2. Bezoek meerdere open dagen en meeloopdagen of ga proefstuderen - 3. Leg je studiekeuze (of twijfel) voor aan vrienden of familie. Wat vinden zij bij jou passen?

meer lezen
afbeelding bericht

Loting afgeschaft, nieuwe regels bij toelating studies

1 NOVEMBER 2016 - Doe jij volgend schooljaar eindexamen? Let dan goed op, want de cijfers die jij nu haalt vóór je eindexamenjaar kunnen al meetellen voor je toelating tot een studie. Vanaf schooljaar 2017-2018 veranderen de regels om aan een studie te beginnen. Opleidingen met te veel aanmeldingen selecteren zelf hun studenten.

meer lezen
afbeelding bericht

Populairste studie geneeskunde: superspannend, maar soms eentonig

6 SEPTEMBER 2016 - Geneeskunde is al jaren de populairste studie onder middelbare scholieren. Hoe komt dat? En denken studenten geneeskunde daar ook zo over? Tweedejaars Xara en Femke zijn blij met hun studiekeuze. 'Het is een superspannende wereld, maar soms is het ook eentonig.'

meer lezen
afbeelding bericht

Een studie kiezen na 1 mei

26 MEI 2016 - De meeste laatstejaars scholieren hebben zich al voor 1 mei ingeschreven bij hun vervolgopleiding. Maar wat als je dat nog niet hebt gedaan? Er zijn gelukkig nog mogelijkheden.

meer lezen
afbeelding bericht

Weg met de studiestress! Tips om je eindexamen en proefwerkweek goed door te komen

5 MEI 2016 - Natuurlijk ben jij al lang begonnen met studeren voor je eindexamen of je proefwerkweek. Of toch niet? Hoe pak je het aan om zoveel tegelijk te leren? Hoe weet je of je de stof ook echt kent? Hieronder volgen zes tips van onderwijspsycholoog Peter Verkoeijen. Succes!

meer lezen
afbeelding bericht

Laat je favoriete studie niet wachten!

1 MAART 2016 - Als je al weet wat je volgend jaar wilt studeren, wacht dan niet te lang met inschrijven. Het lijkt nog even te duren, maar het is sneller 1 mei dan je denkt. Wil je zeker zijn van een plaats op een hbo of universiteit meld je dan vóór 1 mei 2016 aan via Studielink. Niet aanmelden voor 1 mei betekent dat hbo’s of universiteiten je mogen weigeren.

meer lezen
afbeelding bericht

Leenstelsel? Geen idee!

5 JANUARI 2016 - jij wat het leenstelsel voor jou betekent als je gaat studeren? Zo ja, dan ben je een van de weinigen. Uit een steekproef onder ruim driehonderd scholieren van scholierenorganisatie Laks en de studentenbond ISO blijkt dat een meerderheid van de eindexamenkandidaten (havo/vwo) geen enkel idee heeft hoeveel geld zij mogen lenen van de overheid. Ook niet voor hoeveel jaar.

meer lezen