afbeelding bericht

Bob Dijkshoorn: ‘Twijfel tussen kunst en universiteit’

Eigenlijk zou derdejaars Bob Dijkshoorn (24) gewoon naar de universiteit gaan, net als zijn vrienden. Maar hij koos twee keer verkeerd. Wat nu? Schrijven en tekenen kon hij goed.

meer lezen
afbeelding bericht

Lola wil naar de Pabo: ‘Voor de klas staan is ook een beetje theater’

Lola (17) weet al heel lang dat ze Pabo wil doen. Maar theater is ook haar passie. ‘Er zijn veel goede docenten die een balans vinden tussen streng en aardig zijn. Zo’n docent wil ik ook graag worden.’

meer lezen
afbeelding bericht

Niet meteen werken, maar eerst nog een korte praktische studie

Kimberley doet na haar mbo-4-opleiding een associate degree van twee jaar. ‘Bijna iedereen heeft al een opleiding gedaan of al gewerkt. In korte tijd leer je ontzettend veel.’

meer lezen
afbeelding bericht

Onderzoek: wat vind jij nou echt een leuk vak op school?

Qompas deed onderzoek naar wat jullie in de derde klas vonden van schoolvakken. Wat blijkt, gym en Engels vinden de meesten het leukst. Levensbeschouwing is het minst populaire vak.

meer lezen
afbeelding bericht

Kies een studie die je echt leuk vindt

Vera (21) zit in het eerste jaar van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi). Ze heeft het erg naar haar zin. Eerst probeerde ze Kunstgeschiedenis en Rechten. “Ik werk harder dan ooit, maar ik merk het niet omdat ik het zo leuk vind.”

meer lezen
afbeelding bericht

Vijf dingen die ik had willen weten voordat ik begon met studeren

Studeren, yeah! Het is anders dan de middelbare school want je lesstof vermenigvuldigt zich aanzienlijk en je punten werken anders. Tentamens zijn nog steeds gewoon toetsen die je kunt halen...

meer lezen
afbeelding bericht

Wat is een associate degree (ad)?

Soms is de stap van mbo-4 naar nog eens vier jaar studie op een hbo te groot. Een goede oplossing is dan een zogeheten ‘associate degree’, een tweejarige praktische opleiding aan een hogeschool die aansluit op mbo-4.

meer lezen
afbeelding bericht

De collegezaal is niet de enige plek waar je dingen leert

Merijn wist na zijn tussenjaar op Costa Rica wat hij wilde studeren. Of toch niet helemaal? ‘Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn verkeerde keuze, alleen: wat ga ik nu doen?”

meer lezen
afbeelding bericht

Studeren in Berlijn: bijna iedereen komt uit een ander land

Anne-Luna (19) studeert aan een University College in Berlijn. Zij kan iedereen zo’n stap in het diepe aanraden. “Je leert jezelf kennen en je blik op wat er in de wereld gebeurt wordt breder.”

meer lezen
afbeelding bericht

Examenjaar: dit kun je verwachten

Na vier, vijf, zes jaar toetsen maken, luisteren en leren zit je nu in je examenjaar. Dit jaar is jouw jaar! Wat komt er op je af? Echt niet alleen maar stress! Kim deed vorig jaar eindexamen en vertelt hoe zij haar hoofd (soms) koel hield.

meer lezen