afbeelding bericht

Bereid je voor op je examens of toetsweek met deze studietips

De eindexamens en toetsweken beginnen binnenkort weer. Dat betekent STRESS voor veel scholieren. Kim Tijssen (Qompas-redactie) doet dit jaar eindexamen havo en heeft de beste tips voor je op een rij gezet. Zo kun jij je stressfactor een beetje verlagen.

meer lezen
afbeelding bericht

Van hbo naar universiteit: ‘Ik heb meer vrijheid op de universiteit’

5 FEBRUARI 2019 - Renate Heijmans (23) haalde haar propedeuse aan de hbo-opleiding Verpleegkunde en stapte over naar Psychologie aan de Universiteit Leiden. De manier van studeren aan de universiteit past beter bij haar, maar de stages mist ze wel een beetje. “In Leiden studeren is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

meer lezen
afbeelding bericht

Ons porselein is met aandacht gemaakt

27 DECEMBER 2018 - Suzan Becking deed gymnasium en koos voor de kunstopleiding Product Design aan de HKU. Dat was een flinke stap. Je moet duidelijk je eigen stempel op je werk kunnen drukken, maar ook open staan voor groei. Inmiddels is ze afgestudeerd, heeft ze een succesvol eigen bedrijf en maakt ze porseleinen gebruiksvoorwerpen: “Het is mooi, je kunt het gebruiken én bewaren.”

meer lezen
afbeelding bericht

Baankans na je studie? Het gaat vooral om je eigen inzet!

4 DECEMBER 2018 - Je wilt later natuurlijk wel een baan die aansluit op je studie. Houd jij bij het kiezen van een studie rekening met je baankans? En hoe kom je er eigenlijk achter wat die baankans is? 6-vwo-scholier Kim Tijssen en eerstejaars Rona Boezelijn vertellen hoe zij dat doen.

meer lezen
afbeelding bericht

BLOG: Wordt het dans, theater, design, film of toch binnenhuisarchitectuur?

16 NOVEMBER 2018 - Lissy Debets (15) zit in 4-vwo en is dit jaar begonnen met het bezoeken van open dagen. Kunstvakken vindt ze leuk, maar welke leuk genoeg is om te kiezen, weet ze nog niet. “Vroeger zag ik mezelf als actrice in het buitenland studeren. Nu denk ik meer aan film in Nederland.”

meer lezen
afbeelding bericht

Nog steeds geen studie gekozen. Wat nu?

Roos Franck (17) zit in haar havo-eindexamenjaar. Ze wil meteen aan een vervolgstudie beginnen, maar wat precies weet ze nog niet. De deadline van 1 mei nadert. Om duidelijker te krijgen wat ze wil, deed ze de studiekeuzetests van Qompas.

meer lezen
afbeelding bericht

Je proeft pas echt de sfeer op een proefstudeerdag

8 JANUARI 2019 - Voordat je een goede studiekeuze maakt, is het handig om een dagje uit te trekken voor proefstuderen. Hoe gaat zo’n dag? Wat kun je verwachten? Eerstejaars International Lifestyle Studies Rona Boezelijn begeleidt scholieren bij een proefstudeerdag. “Ze wilden weten of je makkelijk colleges kunt overslaan.”

meer lezen
afbeelding bericht

Creativiteit en kunst combineren met zakelijkheid

27 DECEMBER 2018 - Frans Mouton (27) is acteur, richtte een eigen bedrijf op en doet nu een economische opleiding aan een kunsthogeschool: Kunst en Economie aan de HKU. “Ik ben gewoon in heel veel geïnteresseerd.”

meer lezen
afbeelding bericht

Kiezen tussen natuurkunde of de kunstacademie

16 NOVEMBER 2018 - Keke van de Ven studeerde autonome kunst aan de AKV|St Joost. Vaak moest zij uitleggen dat ze geen blowende hippie is, maar een hardwerkende student met theorievakken en tentamens. “Je moet kunnen studeren en werken zonder aansporing van docenten of opdrachtgevers.”

meer lezen
afbeelding bericht

University College: stel je eigen studie samen

6 NOVEMBER 2018 - Op een University College stel je je eigen vakkenpakket samen. Handig voor als je breed geïnteresseerd bent of nog niet helemaal weet welke richting je op wilt. Tim ten Brink, derdejaars University College Venlo, vertelt waarom hij het iedereen kan aanraden.

meer lezen