Terug naar het overzicht

Met deze studies krijg jij later een goede baan

Houd jij rekening met je baankans en salaris of kies je een studie alleen omdat die je leuk lijkt? Didier Fouarge* is hoogleraar Economie en heeft onderzocht met welke studies jij later zeker een baan en een hoog startsalaris krijgt.

 

Waarom moet je bij je studiekeuze rekening te houden met baankans?  

Iedereen wil na zijn studie een leuke en goede baan. Met sommige studies zijn de kansen op een baan erg groot en met andere studies wat minder. Als je weet dat er weinig werk is in jouw vakgebied, ben je in elk geval voorbereid en kun je mogelijk bijsturen met extra vakken, een stage of een master. 

 

Met welke hbo- en wo-studies krijg je over 4-5 jaar zeker een baan? 


1. Alle studies op hbo en wo die te maken hebben met
techniek, data en ICT, zeg maar gerust alle 
bètastudiesBijvoorbeeld (werktuig)Bouwkunde, Elektrotechniek, Applied Data Science & AI, Business Analytics, EconometrieSteeds meer werk wordt door computers gedaan. Daardoor is er veel vraag naar bèta’s die deze programma’s en processen kunnen bedenken en uitvoeren. Ook is er veel vraag naar het analyseren van data van klanten of gebruikers. Zoals TikTok of Instagram alleen bestaan dankzij het gebruik van jouw persoonlijke gegevens.

 2. Alle studies die opleiden tot docent in het basis-, speciaal-en voortgezet onderwijs.  

De vraag naar docenten, vooral in de exacte vakken en Nederlands, blijft komende jaren hoog. Ook omdat veel leraren komende jaren met pensioen gaan. Een lerarenopleiding of de (academische) Pabo is daarom een goede investering. De startsalarissen zijn heel hoog in het onderwijs. Maar de mogelijkheden om daarin door te groeien beperkt.  

3. Studies die opleiden tot verpleegkundige beroepen en tot specialisten in de zorg.  

In de zorg blijven veel banenMensen worden steeds ouder en de bevolking vergrijst. Wel verandert de zorg door technologie komende jaren. Denk aan robots die kunnen helpen met tillen, waardoor het werk voor verpleegkundigen minder zwaar wordt.  

 

Met welke studies maak je minder kans op een baan?  


1. Hbo- en wo- studies in management, bedrijfs- en personeelswetenschappen, financieel management en fiscaal recht 

Dit zijn populaire studies maar het is de vraag of er werk is voor alle afgestudeerden. Werkgevers kiezen nu liever een data-specialist in plaats van iemand die een klassiek economische of financiële studie heeft gedaan. Dat steeds meer (onderdelen van) banen gedigitaliseerd worden is ook het geval in sectoren als personeel en organisatie of human resources. Binnen de hierboven genoemde opleidingen kunnen de kansen op een baan overigens wel verschillen.  

2. Hbo- en wo-studies als psychologie, sociale en maatschappijwetenschappen, horeca, vrije tijd en faciliteitsmanagement.  
Ook hier geldt dat deze richtingen populair zijn en er dus jaarlijks veel studenten de arbeidsmarkt opkomen. Er is voor al deze afgestudeerden niet genoeg werk in hun vakgebied.    

 

Wat moet je doen als je toch voor een studie met minder baankans wilt kiezen?  

Het is goed om iets te studeren waarbij je je prettig voelt, maar meestal zijn er meerdere studies die op elkaar lijken. Maak daarvan een top-vijf en bekijk welke de beste baankans heeft. Je houdt bijvoorbeeld van creatief schrijven en van de Nederlandse taal, dan kun je Creative Writing gaan studeren of docent Nederlands worden. Van die laatste optie weet je dat er veel vraag naar is, dat je dus altijd een baan vindt. En met de studie Nederlands kun je ook creatief schrijven. Dus als je twijfelt, kies dan arbeidsmarktbewust. En doe je dat niet, dan vind je ongetwijfeld werk maar mogelijk dus niet in je vakgebied.  

 

Top-5 hbo-studies met goede baankans

Electrotechniek
2 Werktuigbouwkunde 
3 Bouwkunde of Civiele Techniek of Architectuur
4 Chemische Technologie
5 Lerarenopleiding Basisonderwijs, speciaal of voortgezet onderwijs 

 

Top-5 wo-studies met goede baankans

Werktuigbouwkunde
2 Taal en Cultuur
3 Lerarenopleiding algemene en beroepsgerichte vakken
4 Bouwkunde of Civiele Techniek of Architectuur
5 Onderwijskunde of Pedagogische Wetenschappen 

 

Top-5 hbo-studies met hoog startsalaris**

Lerarenopleiding basis en voortgezet onderwijs             € 3.060
2 Medische Diagnostiek of Medische Technologie  € 3.060
3 Therapie en Revalidatie  € 2.940
4 Werktuigbouwkunde  € 2.930 
5 Informatica  € 2.930 


Top-5 wo-studies met hoog startsalaris**

(Dier)geneeskunde of Tandheelkunde            € 3.810
2 Werktuigbouwkunde  € 3.720
3 Lerarenopleidingen basis- en voortgezet onderwijs        € 3.380
4 Informatica  € 3.330 
5 Elektrotechniek  € 3.300 

 

Ga zelf op onderzoek uit

Wil je uitzoeken wat de baankans is van jouw favoriete studie? Deze tips helpen je hierbij op weg! 

 

*Didier Fouarge is directeur van het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) gespecialiseerd in arbeidsmarktdynamiek en hoogleraar Economie aan Maastricht University.                                                
**Dit is een bruto maandloon bij een voltijdsaanstelling van jongeren anderhalf jaar na het behalen van hun diploma. Let op: voor jouw nettosalaris gaat er dus nog een deel van dit bedrag af.