Terug naar het overzicht

Paar maanden buitenland? Puck deed vrijwilligerswerk in Brazilië

In je tussenjaar kun je eindelijk weer zonder beperkingen reizen naar het buitenlandGrijp daarom nu je kansbezoek verre landennieuwe steden, leer een vreemde taal of trek de jungle in. Puck deed vrijwilligerswerk in Brazilië. Once-in-a-lifetime-experience 

Vrijwilligerswerk in Brazilië 

In mijn tussenjaar wilde ik meer leren over het leven buiten school. Ik droomde van vrijwilligerswerk in het buitenland en schakelde een organisatie in, die mij hielp met het vinden van een project van zeven weken op Florianópolis, een schiereiland in het zuiden van Brazilië. Ik vond dat ontzettend spannend, aangezien ik de taal niet sprak, niemand kende en geen idee had bij wat voor host ik zou gaan wonen.  

Stress over mijn slaapplek  

De eerste weken waren overweldigend, onder andere omdat het nog best een klus was om bij een goede en fijne host terecht te komen. De host waar ik naartoe zou gaan, zegde op het laatste moment af. Paniek! Gelukkig gaf een andere vrijwilligster, die bijna wegging, me de tip om haar host te contacten. Zij sprak Engels en was enorm gastvrij, waardoor ik uiteindelijk toch een fijne plek vond.   

Niet zo punctueel  

Brazilianen hebben een totaal andere cultuur en levensstijl, waar ik erg aan moest wennen. Waar wij Nederlanders alles plannen en tot in de puntjes verzorgen, zijn zij niet zo punctueel. Afspraken komen ze niet altijd na en anderhalf uur te laat komen zonder iets te laten horen, is heel normaal 
 

Wachten op de stoep  

Dit werd mijn in de eerste week al duidelijk, toen ik met een telefoon en een lege batterij anderhalf uur op de stoep wachtte tot de jongen waar ik tijdelijk bij logeerde thuis kwam. Ik maakte me enorme zorgen. Hij vond het heel normaal. Ook ligt het tempo sowieso wat lager dan bij ons. Keuzes worden vaak op het laatste moment gemaakt, iets waar ik als control-freak niet zo van houd 

Een groot feest  

Als vrijwilliger werkte ik samen met twee andere vrijwilligers uit Colombia en Roemenië op plek waar kinderen naartoe gingen voor en na schooltijd. Het was onze opdracht hen spelenderwijs iets bij te brengen. Het was best moeilijk een groep kinderen te begeleiden die een andere taal spreekt dan jij. Soms waren ze erg ongeïnteresseerd, wat ik lastig vondZodra de muziek aanging, begonnen ze allemaal te dansen. Dan werd het een groot feest. Heel leuk. 

Crowdfunding 

Uiteindelijk hebben we een paar hele gave activiteiten kunnen doen, zoals het beschilderen van vlaggen van Zuid-Amerika en hebben we geknutseld met recyclebaar afval. Daarnaast ben ik mijn eigen crowdfunding-project begonnen waarmee ik 650 euro heb opgehaald. Hiervan heb ik heel wat waardevolle materialen kunnen kopen, zoals educatieve boeken en mooi spelmateriaal.  

Once-in-a-lifetime-experience  

Ik denk nog vaak aan mijn tijd in Brazilië. Ik leerde flexibel zijn in mijn dagelijks leven en mijn creativiteit inzetten tijdens het project.Ook heb ik geweldige mensen ontmoet, zoals mijn Braziliaanse host en huisgenootjes. Het Duitse vriendinnetje dat ik daar heb leren kennen, spreek ik nog regelmatig.