Terug naar het overzicht

Eva reist drie maanden met een rugzak dwars door Europa

Eva (19) werkte het eerste half jaar van haar tussenjaar om te sparen. Nu reist ze drie maanden door Europa met haar interrailpas. Iets voor jou?! Lees Eva’s avonturen.

We zijn nu anderhalve maand onderweg en ik zit in de trein van Split naar Zagreb (Kroatië). Ik zie overal bergen met sneeuw op de top. Zo mooi! Omdat ik niet was toegelaten voor de studie Criminologie nam ik een tussenjaar om naar het buitenland te gaan. De enthousiaste verhalen van een vriendin die tijdens haar tussenjaar ook door Europa had gereisd gaven de doorslag. 

Werken en sparen

Met sparen begon ik direct na mijn eindexamen. Ik ben meteen veel gaan werken, eerst alleen bij een groenteboer en later ook in een restaurant. Ook had ik al een potje waarin ik sinds 2019 iedere maand geld stopte, eerst 30 euro en later 50 euro.

Geld op? Terug naar huis

Ik heb van tevoren niet bedacht hoeveel geld ik precies nodig had, omdat ik het gewoon niet wist. Als mijn geld op is, ga ik weer naar huis, dacht ik. Maar ik zou scholieren aanraden tussen de 4000 en 5000 euro te sparen.

Met de trein overal heen

De eerste twee maanden reisde ik samen met een vriendin en daarna een maand alleen. We kochten een Interrail Global-pas. Er zijn verschillende passen waaruit je kunt kiezen. Wij kozen de pas waarmee je drie maanden lang elke dag met de trein door Europa kunt reizen.

Planning en schema meteen loslaten

Met die pas in handen begon onze voorbereiding. Ik maakte een schema waar we op welke datum zouden zijn. Dit gaf mij houvast en zo was ik bezig met de reis. Dit schema lieten we al op dag vier van de reis los, want dingen gaan altijd anders dan gepland.  

Zitplaatsen reserveren

Zo dachten we dat we onze zitplaatsen in de trein naar Oslo moesten reserveren, maar dat lukte niet via de site. We annuleerden onze kamer in Oslo, maar helaas kregen we geen geld terug. Dan maar een nieuwe kamer in Kopenhagen boeken. Later wilden we toch nog naar Noorwegen, bleken we die seatreservation niet eens nodig te hebben.

Packing cubes

Ik las online-ervaringen van anderen die met een interrailpas hadden gereisd. Voor mijn type reis was een rugzak van 60 liter het makkelijkst. Om de rugzak vervolgens in te pakken heb ik zogenaamde packing cubes gebruikt. Dat zijn vierkante zakjes waar je spullen in kunt stoppen waardoor je tas beter georganiseerd wordt.

Een volle rugzak

Ik heb in totaal vijf broeken, twee korte broeken, vier dikke truien, een paar T-shirts en voor twee weken aan sokken en onderbroeken ingepakt. Verder heb ik nog een toilettas, een extra paar schoenen, slippers voor het douchen, een handdoek en thermokleding, omdat ik ook naar wat koudere delen ga. Naast mijn rugzak heb ik nog een tasje waarin ik spullen bewaar die ik in de trein snel nodig heb, zoals een e-reader, powerbank, mondkapjes en een waterfles.

Neem niet te veel mee

Dingen die je niet meteen nodig hebt, hoef je ook niet mee te nemen. Als je ze wel nodig hebt, kun je ze altijd kopen. Mij zitten nu bijvoorbeeld een paar handschoenen in de weg. Wasmiddel hoeft ook niet mee, dat hebben ze in de hostels bij de wasmachine.

Creditcard en powerbank  

Neem zeker een powerbank en een creditcard mee. Die laatste heb je nodig om hostels te boeken. Als je telefoon leeg is wordt alles opeens een stuk lastiger. Daarom is ook fijn om met iemand te reizen. Je hoeft niet alles in je eentje op te lossen. Je moet wel zeker weten dat je goed met elkaar kunt omgaan omdat je wel steeds samen bent. Wij doen ook apart activiteiten.

Noorderlicht

Mijn reis tot nu toe is echt geweldig! Ik heb super veel nieuwe mensen ontmoet en heel veel mooie dingen gezien zoals bijvoorbeeld het noorderlicht. De leukste stad waar ik tot nu toe ben geweest is Praag, dat kwam ook door de leuke mensen in ons hostel.