Terug naar het overzicht

Dit is wat je écht leert bij Psychologie

Psychologie is al jaren één van de populairste studies. Veel scholieren kiezen hiervoor omdat ze anderen willen helpen en zichzelf beter willen leren kennen. Is dat echt wat je leert bij deze studie en wat zijn je baankansen?

Waarom is de opleiding Psychologie zo populair?

Omdat veel studenten, net als jij geïnteresseerd zijn in menselijk gedrag. Door deze studie leer je jezelf beter kennen. Je onderzoekt je eigen persoonlijkheid en die van anderen met hulp van objectieve wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Mensen helpen doe je graag.

Klopt dit beeld wel?

De studie Psychologie is meer dan zelfkennis opdoen. Een misvatting is dat je wordt opgeleid tot therapeut. De studie is breed en je kunt ook de gerechtelijke kant uit met Forensische Psychologie of juiste de bedrijfsmatige kant met Arbeids- en Organisatiepsychologie. Student Vicky (20) zegt hier het volgende over: "De studie is erg breed, wat in het eerste jaar heel fijn om te oriënteren, maar omdat het zo breed is ga je bij veel disciplines niet echt de diepte in. Gelukkig komt dit in het tweede jaar wanneer je vakken kan kiezen die jij echt interessant vindt." Maar het klopt dat je veel leert over de mens en de werking van ons brein.

Waar moet je aan denken bij de studie Psychologie?

Psychologie gaat over het gedrag, gedachten en emoties van mensen. Waarom maken mensen bepaalde keuzes? Hoe gaan ze om met traumatische ervaringen? Hoe ontwikkelen kinderen zich? Hoe kunnen we gedrag voorspellen? Hoe onderzoek je menselijk gedrag in organisaties? Statistiek is voor veel studenten een struikelblok tijdens de studie. Je hebt het nodig om onderzoek te doen.

Hoe zijn de kansen op de arbeidsmarkt?

Het vooruitzicht voor studenten die klinisch psycholoog willen worden is niet super. Er zijn weinig plekken beschikbaar. Je moet nog twee jaar doorstuderen GZ-psycholoog te worden. Voor psychologen op andere gebieden, zoals arbeid- en organisatiepsychologen is de baankans beter. Afgestudeerden vinden wel een baan, maar niet altijd in hun vakgebied. 

Alternatieven

Psychologie is een numerus fixusstudie. Dat houdt in dat maar een deel van de ingeschreven studenten wordt toegelaten bij de opleiding. Alternatieven die over menselijk gedrag gaan zijn bijvoorbeeld: