Terug naar het overzicht

In twee jaar een hbo-diploma? Kies voor een ad!

Zit jij op de havo en overweeg jij een hbo-opleiding, maar wil je liever niet vier jaar studeren? Denk dan eens aan een associate degree, een praktijkgerichte tweejarige opleiding met na afloop een volwaardig hbo-diploma.

Een associate… wattes?

Een associate degree een verkorte hbo-opleiding van twee studiejaren. Je kunt deze vorm van studie goed combineren met werk, maar het hoeft niet. De studie is praktijkgericht. Dat betekent dat je vooral leert door te doen in plaats van kennis uit boeken. Wat je leert, pas je direct toe in de praktijk. Na het halen van je diploma, kun je solliciteren op banen met hbo-niveau.

De voordelen van een associate degree:

  • Je hoeft geen vier jaar te studeren, maar slechts twee.
  • Je krijgt veel praktijkervaring en daar leer je net zo veel van.
  • Je krijgt studiefinanciering en hebt recht op een ov-kaart en eventueel een aanvullende beurs.

Giel over zijn keuze voor een associate degree:

“Na de mavo ben ik naar de havo gegaan. Na lang twijfelen kwam ik tot de conclusie dat ik voor de klas wilde staan. Wel was ik na zes jaar wel klaar met leren en zag ik een vierjarige pabo-opleiding niet zo zitten. Daarom ben ik een verkort ad-traject ingegaan als onderwijsassistent. Nu haal ik binnen twee jaar mijn diploma. Wel heb ik een aantal pittige toelatingstoetsen moeten doen, maar die heb ik gehaald."

Is een associate degree geschikt voor jou?

Als jij graag in de praktijk leert, is dit zeker iets voor jou. Veel ad-studenten vinden het fijn dat zij de kennis direct toepassen in de praktijk. Deed jij de havo fluitend en ging het leren uit boeken jou makkelijk af? Dan kun jij misschien wel meer aan. Als je meer uitdaging wilt in de theorie, kun je beter wél een vierjarige hbo-opleiding doen.

Uitleg geven over een ad

Bedenk dat je geen propedeuse haalt. Een overstap naar de universiteit na je propedeuse zit er dus niet in. Weet ook dat nog niet alle bedrijven het bestaan kennen van een ad. Dus soms moet je wat extra uitleg geven op je cv. Dit is niet erg, het kan een mooi gespreksonderwerp opleveren tijdens je sollicitatiegesprek.

Samengevat: redenen om voor een ad te kiezen:

  • In twee jaar heb je een volwaardig hbo-diploma.
  • Wat je leert zet je direct om in de praktijk.
  • Je leert op een versnelde manier de basis van jouw vakgebied.
  • De arbeidsmarkt vraagt om werkervaring en die heb jij!(Door Maarten van Steijn)