Terug naar het overzicht

Alleen op reis in je tussenjaar? Dit moet je weten!

Een tussenjaar is al jaren populair onder scholieren: even een jaar er tussenuit na het behalen van je diploma. Misschien wil je gaan werken, reizen of een cursus volgen. Er zijn talloze opties voor het opvullen van je tussenjaar. Ook een soloreis maken wordt steeds populairder onder jongeren. Bijvoorbeeld om een nieuwe taal te leren, vrijwilligerswerk te doen, nieuwe ervaringen op te doen in het buitenland of leren op je eigen benen te staan. Maar waarom zou je alleen op reis gaan en waar moet je dan op letten? Wij zetten de belangrijkste antwoorden voor je op een rijtje:

Waarom kiezen voor een soloreis?

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen om alleen te reizen. Bijvoorbeeld wanneer je geen reisbuddy hebt die dezelfde kant op wil als jij. Maar soms is het een bewuste keuze om alleen op reis te gaan. Door alleen te reizen sta je sneller open voor andere reizigers. Je stapt uit je comfortzone en ontmoet veel nieuwe mensen. Bovendien leer je jezelf beter kennen. Je bent volledig verantwoordelijk voor jezelf, moet je eigen beslissingen nemen en problemen oplossen. Tijdens een soloreis trek je volledig je eigen plan. Jij bepaalt de route, het tempo en het budget. Je bent dus vrij om te gaan en staan waar je wil!

Wat als ik me eenzaam voel?

Je eenzaam voelen tijdens soloreizen is helemaal niet gek. Iedere solo reiziger kent dit gevoel. Gelukkig duurt dit nooit lang, want tijdens het reizen ontmoet je vele andere reizigers. Het is helemaal niet gek om in je eentje naar een restaurant te gaan of een wandeling te maken. Neem de tijd voor jezelf, want nieuwe indrukken in een land kunnen best overweldigend zijn.
Tip: neem een reisdagboekje mee en schrijf al je ervaringen op.

Hoe ontmoet ik anderen?

Het ontmoeten van andere reizigers gaat gelukkig erg gemakkelijk op reis! Waarschijnlijk verblijf je tijdens je reis veel in hostels. Hostels zijn een leuke en goedkope manier om te reizen. Hier vind je dan ook vele andere reizigers. Het is daarom belangrijk om je hostels goed uit te zoeken. Kijk bijvoorbeeld of er een gemeenschappelijke ruimte is en of er leuke activiteiten worden georganiseerd. Zo weet je zeker dat je andere reizigers ontmoet. Daarnaast kun je je in veel steden ook opgeven voor een ‘Free Walking Tour’. Dit is een gratis rondleiding door een stad. Ook hier ontmoet je vaak vele andere reizigers.

Waar moet ik voor oppassen?

Natuurlijk moet je als je in je eentje reist ook op veel dingen letten. Het is erg belangrijk om je waardevolle spullen dichtbij je te dragen. Stop ze bijvoorbeeld in een klein tasje die je op je lichaam draagt. Ook is het handig om te laten weten aan het thuisfront waar je precies bent en hoe het met je gaat. Zo kunnen zij je helpen indien dit nodig is. Zorg er daarnaast ook voor dat je een tweede telefoon mee hebt met je belangrijkste gegevens hierop. Zo kom je niet voor verassingen te staan als je je telefoon kwijt bent.

Moet ik alles vooruit boeken?

Nee dit hoeft zeker niet. Omdat je alleen reist, kan je helemaal je eigen tempo bepalen. De leukste tips van bestemmingen en activiteiten hoor je waarschijnlijk van andere reizigers. Bepaal dus een deel van je route op basis van hun verhalen. Natuurlijk is het altijd handig om een leidraad te hebben met waar je wil beginnen en waar je wil eindigen. Maar ruimte vrij houden om vrij te zijn om te kunnen improviseren zeker een goede tip.

Enthousiast geworden?

Lees de blogs van deze jongeren die ook een tussenjaar namen:

En check ook mijn reisblogs op TKMST over mijn avonturen op Curaçao en mijn reis naar Mexico om Spaans te leren!

Door: Kim Tijssen