Terug naar het overzicht

Zo overleef jij je toetsweek!

Ervaar je stress voor je toetsweek? Al die vakken, leerstof en cijfers. Het is een hele hoop gedoe, en ik snap je helemaal als je denkt dat het allemaal een beetje overbodig is. Maar, no worries! Met deze tips ga je die toetsweek gewoon overleven!

De gouden tip(s)

Om te beginnen, een tip die je waarschijnlijk al honderd keer hebt gehoord: begin op tijd! Het is natuurlijk knap als dat je lukt, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je pas een week van tevoren gaat beginnen. Maar goed, achteraf baal je daar waarschijnlijk van. Hoe eerder je begint, hoe beter je het kan opdelen in stukjes en hoe minder je nog op het laatste moment moet doen. Dan hoef je last minute alleen nog maar te leren, in plaats van alles dan nog te moeten samenvatten.

Wat goed helpt is om een planning te maken. Dan weet je precies wat je welke dag moet doen en heb je een goed overzicht. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want stap 2 is je houden aan die planning. TIP: Als je het lastig vindt om zelf planningen te maken kan je ook zoeken op internet naar sjablonen. Dat scheelt al een hoop!

Herhaling is de beste leermeester

Tips over het leren zelf zijn natuurlijk altijd handig, maar het verschilt per persoon. De ene persoon weet het al aardig als hij het een paar keer heeft doorgelezen, terwijl iemand anders juist alles moet samenvatten om het te kunnen opslaan. Daar moet je zelf in ontdekken wat het best voor jou werkt. Als je denkt de beste ‘methode’ te hebben gevonden, pas die dan ook toe in de toetsweek. De ene toets is natuurlijk belangrijker dan de ander, maar je kunt beter niet gaan experimenteren met leermethodes tijdens de toetsweek. Doe dit anders bij kleinere toetsen, als het dan helemaal verkeerd uitpakt is het minder erg.

Als we nog even terugkomen op die planning van net: herhaling is de beste leermeester. Plan dus ook in dat je meerdere keren de stof moet herhalen, want dan pas zit het echt goed in je hoofd. Zie je wel dat het slim is om op tijd te beginnen!

Google is je beste vriend

Misschien heb je in deze toetsweek wel een toets voor aardrijkskunde, geschiedenis, biologie of natuurkunde. Grote kans van wel. Vergeet dan vooral Google niet. Sowieso vind je daar allemaal goede tips per vak, maar er zijn zoveel handige filmpjes en samenvattingen te vinden! Het scheelt je aardig wat tijd als je een samenvatting van internet haalt, maar bedenk dan wel dat je het vaker moet leren en herhalen, omdat je de samenvatting niet zelf hebt gemaakt. En check natuurlijk even of alle stof wel klopt!

Tijdens de toetsweek

En dan is het zover: de toetsweek. Het komt sowieso goed, maar het brengt ook zeker stress met zich mee. Houd je hoofd koel, ook tijdens je toetsen. Als je klaar bent, neem dan nog een keer die hele toets door. Lees nog even alle vragen door en kijk nog even naar je antwoorden. Want het zou heel stom zijn als je er later achter komt dat je de vraag verkeerd gelezen hebt. Ik merk dat bij mijzelf ook altijd, maar dat kan je dus voorkomen door alles aan het einde nog even te checken. Kijk na de toets ook even na of je alle delen van de vraag hebt beantwoord, want het zou toch zonde zijn als je daardoor punten mist!

Succes allemaal!