Terug naar het overzicht

Dit zijn je opties na de havo

Voor veel havisten is het vanzelfsprekend om na het halen van je diploma te kiezen voor een bacheloropleiding op het hbo. Toch is dat niet voor iedereen de beste keuze en zijn er nog andere mogelijkheden waar je wellicht nog niet aan had gedacht. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij!

Er zijn scholieren die met heel hard werken hun havo maar met moeite halen. Zij zullen het op het hbo ook zwaar gaan krijgen. Bovendien is niet iedereen met 17 jaar al klaar voor het hbo. Of als jij liever praktisch bezig bent en minder graag met theorie, ook dan is een hbo-opleiding misschien (nog) niet de beste keuze. Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf roept havo- en vwo-leerlingen dan ook op om eens te kijken naar andere opties, zoals mbo-opleidingen. Zo schrijft hij in de brief die jij misschien ook wel hebt ontvangen: “Vraag jezelf af waar je plezier en voldoening uit haalt en waar jouw toekomst ligt. Dat is belangrijk, want het vergroot de kans dat je je opleiding succesvol afrondt. En staar je daarbij niet blind op de zogenaamde ‘hoogte’ van de opleiding.”

Van de havo naar het mbo

Wil je liever niet te veel met je neus in de boeken zitten en ben je liever praktisch bezig? Dan kan het voor jou heel erg waardevol zijn om je te oriënteren op mbo-opleidingen. Mbo-opleidingen zijn een stuk minder theoretisch dan hbo-opleidingen. Je gaat lekker aan de slag met andere studenten en doet veel praktijkervaring op tijdens stages. Op dit moment is er bovendien heel veel vraag naar afgestudeerde mbo’ers in bepaalde sectoren, dus grote kans op een goede baan met een hoog startsalaris!

Geen zin om 4 jaar te studeren?

Je kunt ook kiezen voor een associate degree oftewel een ad. Dit is twee jarige hbo-opleiding die qua niveau precies tussen een hbo-bachelor en een mbo-opleiding niveau 4 in zit. Ook deze studie is praktijkgericht en dat betekent dat je vooral leert door aan de slag te gaan met opdrachten, projecten en stages. Het mooie is dat je na een ad vaak nog kan doorstromen naar een aanverwante hbo-opleiding en je in 2 jaar alsnog je bachelor kunt halen. Handig voor als je twijfelt of je vier jaar studeren wel ziet zitten.

Kijk eens verder dan het hbo

De meeste van jullie zullen alsnog kiezen voor een hbo-opleiding en dat is hartstikke goed. Heb jij twijfels over wat het beste bij jou past? Kijk dan eens verder dan het hbo. Bekijk hier alle associates degrees op Qompas studiekeuze of check het aanbod aan mbo-opleidingen op TKMST. Bezoek eens een open dag van een mbo-opleiding of ad ga in gesprek met studenten over hoe zij het ervaren. En vergeet niet je na het mbo of een ad alsnog kunt doorstromen naar het hbo, en wie weet volg jij daarna nog een master op de uni. 😉