Terug naar het overzicht

Vier dingen die ik had willen weten voordat ik ging studeren

Toen ik na de middelbare school ging studeren, dacht ik dat het niet veel voorstelde. Zo anders kon het toch niet zijn? Toch bleek dat best tegen te vallen. Na een paar weken besefte ik dat studeren echt andere koek is. Om te ontdekken of anderen ook dit gevoel hadden, ben ik in gesprek gegaan met studenten die ook hun weg moesten vinden in het studentenleven. Wij stelden onszelf de vraag: ‘Wat had ik graag willen weten voordat ik ging studeren?’ 

1. Heb geduld met het sluiten van vriendschappen

Als je naar een nieuwe school gaat, is het verleidelijk om gestrest te raken om het feit dat je daar nog niemand kent. Misschien word je zenuwachtig van het idee dat sommige mensen elkaar al kennen van hun vorige school. Misschien is alles zo nieuw en overweldigend dat op zoek gaan naar vrienden er niet van komt.

Niet getreurd! Het is zeker niet nodig om al op de eerste dag je beste vriend voor het leven aan de haak te slaan. De mooiste vriendschappen die ik tijdens mijn studie heb gesloten, ontstonden pas ergens tegen het einde van het eerste jaar. Het duurt even voordat je je als medestudenten naar elkaar toe vormt. Heb er dus vertrouwen in. Het zijn de dingen die tijd nodig hebben die uiteindelijk het langste duren.

2. Hoop niet op een uitzondering

Deze tip kwam voor mij iets te laat. Toen ik een keer een deadline van een verslag dreigde niet te halen, mailde ik mijn docent. Ik zei dat het mij echt niet ging lukken en vroeg of ik het misschien een paar dagen later in mocht leveren. Van de middelbare school was ik gewend dat dat soms door de vingers werd gezien. De docenten begonnen toch nooit meteen met nakijken, dus als ik het twee dagen later zou inleveren, had niemand daar last van. Doe dit op een hogeschool of universiteit niet.

Waar op de middelbare school soms nog ruimte is voor uitzondering, is dit tijdens een studie vaak niet het geval. De docent die ik had gemaild, had mij best twee dagen langer willen geven, maar dat lag niet binnen haar mogelijkheden. De deadline stond al maanden vast en niemand die die zou kunnen veranderen; niemand die mijn tijdgebrek door de vingers kon zien. Uiteindelijk was ik door deze vergissing nog weken kwijt aan het krijgen van een herkansing. Ik had deze tip dus graag iets eerder gekregen.

3. Onderschat nooit het belang van een hobby

Wanneer je eenmaal begint met studeren, ligt het op de loer dat je volledig opgaat in je studie. De mensen waarmee je omgaat, ken je van je studie en het enige beetje buitenlucht dat je krijgt zijn de meters die je naar de bushalte loopt of die je naar school fietst. Dit gaat een tijdje goed, maar de meeste studies duren vier jaar en vier jaar lang aan niets anders denken dan aan je studie, eist uiteindelijk zijn tol.

Daarom kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om naast je studie een hobby te hebben. Je kan een nieuwe sport kiezen of proberen en misschien deed je zelfs al een sport voordat je ging studeren. Geef dat dan zeker niet op! Bij een sportvereniging zie je andere mensen dan je studiegenoten, ben je in een andere omgeving dan op school en gebruik je je lichaam en geest op een andere manier. Dit zijn allemaal aspecten die kunnen helpen om je studententijd, hoe leuk of vervelend of moeilijk dan ook, wat luchtiger te houden.

4. Onthoud dat je nog zoekende mag zijn

Iets wat ik van verschillende studenten hoorde, was dat het niet erg is om tijdens je studie nog zoekende te zijn in wat je wil. Als je een studie kiest, heb je meestal wel het een en ander aan research gedaan over wat de studie precies inhoudt. Toch weet je pas echt hoe een studie is, als je het zelf ervaart en soms kom je er dan achter dat het toch niet helemaal is wat je wil. Schroom dat niet om dat te erkennen. Ga bij jezelf na of deze studie en deze school jou echt gelukkig maken. Zo niet? Je kan altijd van studie wisselen.

Maak je daar maar niet druk om. Een studie doe je voor jezelf; omdat het is wat je met je leven wil doen. Iedereen verdient een passende plek. Als de eerst studie die je kiest niet de juiste plek voor jou is, is het misschien de tweede of de derde of zelfs de vierde studie. Uiteindelijk is er voor iedereen een plek, dus ook voor jou. Soms moet je gewoon even zoeken en dapper genoeg zijn om voor jezelf te kiezen. Maar dat kunnen wij studenten!