Terug naar het overzicht

Verbeter je schoolprestaties met deze tips

Deadlines, toetsen, feestjes, familieverplichtingen, jouw agenda staat er waarschijnlijk ook vol mee. Behalve een goede planning en het vinden van balans, zijn er nog andere dingen belangrijk om je gefocust en fit te houden. Het klinkt logisch dat gezond eten, bewegen én goed kunnen studeren met elkaar te maken hebben. Maar hoe pas je dat toe? In dit artikel lees je hoe een gezonde levensstijl jou kan helpen om je beter te concentreren en meer energie te hebben, zodat je betere cijfers kunt halen!

Brandstof voor je brein

Je brein werkt als een motor die constant brandstof nodig heeft. Als je kiest voor gezonde voeding, geef je je hersenen de energie die ze nodig hebben om goed te functioneren. Groenten, noten, volkoren granen en vette vis. Die bevatten stoffen zoals omega-3 vetzuren, antioxidanten en vitamines die je concentratie, geheugen en denkvermogen verbeteren.

Vermijd suikerhoudende snacks

Tijdens het studeren is de verleiding groot om lekker te snacken. Suikerhoudende snacks lijken misschien meteen energie te geven, maar dat effect duurt niet lang. Na die snelle energieboost komt een dip in je bloedsuikerspiegel, waardoor je moe wordt en je concentratie verliest. In plaats van pieken en dalen in je energie te hebben door te snacken, kun je beter kiezen voor gezonde snacks die je energie geven en je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Denk aan noten, snoepgroenten, een rijstwafel met avocado of een gezonde smoothie.

Bewegen helpt tegen stress

Als je studeert heb je soms stress, dat is onvermijdelijk. Maar regelmatig bewegen kan helpen om stress te verminderen. Tijdens het sporten komt er een geluksstofje vrij: endorfine. Dat kan je humeur verbeteren en stress verminderen. Je hoeft echt niet naar de sportschool voor een intensieve work-out; een wandeling, wat yoga of zelfs een dansje kan al helpen. Het zorgt ook voor afleiding waardoor je heel even niet hoeft te denken aan die toets van volgende week.

Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende slaap is essentieel om goed te kunnen studeren en je te kunnen concentreren. Wat je eet en hoeveel je beweegt, speelt hierbij ook een rol. Probeer cafeïne en zware maaltijden te vermijden vlak voordat je gaat slapen. Let ook op je telefoongebruik in de avond. Door het gebruik van je mobiele telefoon wordt er minder melatonine in je lichaam aangemaakt, een stofje waar je slaperig van wordt.

Door gezond te eten en regelmatig te bewegen, investeer je niet alleen in je lichaam, maar ook in je studieresultaten. Het draait allemaal om balans! Dus gun jezelf af en toe iets lekkers, maar zorg er ook voor dat je genoeg goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Kortom: een gezonde geest in een gezond lichaam is de sleutel tot succes!